Gemeenteraadsverkiezingen 2024 - visie partijen

07/10/2024 - Oost-Vlaanderen - Destelbergen

We polsten naar de standpunten van de partijen over verkeersveiligheid

Fietsers op de Scheldedijk

Fietsbeleid, mobiliteit, verkeersveiligheid en luchtkwaliteit zijn belangrijke thema’s bij lokale verkiezingen.

De voorbije legislatuur volgde de Fietsersbond het mobiliteitsbeleid in de gemeente op de voet. We konden vaststellen dat het bestuur (Open VLD en N-VA) verkeersveiligheid niet prioritair behandelde. Heel wat noodzakelijke ingrepen bleven uit, zelfs als die nauwelijks financiële middelen vroegen. Opportuniteiten zoals het mobiliteitsplan Heusden werden tot minimale ingrepen herleid.

Afgezien van de laatste vier maanden verliep de samenwerking met het bestuur stroef, met als dieptepunt een repressieve reactie van het bestuur op onze goedbedoelde verfactie voor veilig verkeer.

De gevolgen van het beleid worden ook objectief gemeten. VRT NWS geeft de fietspaden en fietsveiligheid in Destelbergen amper een 5/10. Uit het gemeenterapport van de Standaard blijkt dat de tevredenheid van de inwoners over fietsveiligheid verslechterde in de voorbije legislatuur.

Fietsersbond Destelbergen maakte een memorandum op en polste aan de hand van vijf vragen naar de visie van de partijen in onze gemeente. Vooruit, CD&V, N-VA, Open Vld en Groen gaven hun standpunten te kennen. Vlaams Belang antwoordde niet specifiek op de vragen.

Je vindt alle antwoorden hier gebundeld terug, of afzonderlijk per vraag over de zwarte punten, fietsroutes, quick wins, intergemeentelijke samenwerking en interbestuurlijke samenwerking.

De scores die de verschillende partijen aan onze stellingen gaven, doen ons hoopvol uitkijken naar een vlottere samenwerking met het komende bestuur en verkeersveiligheid als prioritair thema.