Tips om te fietsen bij winterse omstandigheden

Je kent het wel: je komt buiten en wilt op de fiets springen, maar ziet dat de wegen er verraderlijk glad bij liggen. Hoe fiets je toch zo stabiel mogelijk naar je bestemming? Fietsersbond geeft een aantal tips. De belangrijkste? Blijf fietsen!

Niet te snel, je komt er wel

In winterse weersomstandigheden fiets je rustiger en kijk je nog meer uit naar wat komen gaat, zodat je bijvoorbeeld niet te vaak hoeft te remmen. Matig dus je snelheid en houd afstand, ook op stukken rijbaan of fietspad die op het eerste zicht niet glad lijken.

Moet je toch remmen? Gebruik ze dan allebei, zeker nooit enkel je voorrem. Bij sneeuw of ijzel probeer je minder hard te remmen dan in andere weersomstandigheden. Beter is om kort na elkaar de remmen meerdere keren in te drukken en weer los te laten.

Je versnelling neem je best niet te groot en niet te klein. Als de versnelling te klein is, trap je door. Bij een te grote versnelling moet je te veel kracht zetten, wat kan zorgen voor mogelijke slippartijen.

De juiste banden(spanning)

In het algemeen geldt: bredere banden bieden meer grip. Wist je trouwens dat er ook spijkerbanden bestaan voor de fiets?

Geen zin of tijd om je banden te vervangen? Dan kan je gewoon ook de bandenspanning verlagen, aangezien dit je grip verhoogt. In normale weersomstandigheden pomp je je banden best hard op tot minstens 4 bar. Dit verlaagt de rolweerstand, zorgt voor minder slijtage van je banden en vermindert de kans op lek rijden. Bij gladde wegen verlaag je ze dus best uitzonderlijk.

Verlaag je zwaartepunt

Verhoog de stabilitieit van je fiets door het zwaartepunt te verlagen. Dat kan je doen door je zadel iets lager te zetten en fietstassen te gebruiken in plaats van een zware rugzak. Vermijd ook extra gewicht vooraan de fiets, plaats indien mogelijk alles achteraan.

Vermijd gladde stukken

Durf te kiezen voor de niet bereden stukjes (en dus de sneeuw), want waar andere fietsers je al voorgingen zou het extra glad kunnen zijn.

Wist je trouwens dat je als fietser de rijweg mag gebruiken als het fietspad niet sneeuw- of ijsvrij gemaakt is? Heel wat wegbeheerders doen hun best, maar vaak is de rijweg simpelweg beter berijdbaar dan het fietspad. Een oproep aan andere weggebruikers: dit mag, toeter dus niet naar de fietser die de rijweg kiest bij vriestemperaturen.

Hoe slecht geruimde fietspaden aankaarten?

We stellen vast dat de verantwoordelijke overheid er vaak niet in slaagt de fietsroutes tijdig sneeuwvrij te maken en te houden. De Fietsersbond blijft hiervoor ijveren. Wat kan jij doen om het probleem aan te kaarten?

  • Installeer de Fietsersbondapp en meld gevaarlijk gladde stukken! De relevante meldingen worden door de vrt in het wegenbulletin opgenomen.
  • Wijs de wegebeheerder op haar verantwoordelijkheid om de fietspaden te vegen. Hoe meer mensen dit doen, hoe sneller ze in actie zal schieten. Meld in eerste plaats op meldpuntwegen.be. De melding gaat automatisch naar de bevoegde wegbeheerder.
  • Is ze na een tijdje nog niet komen vegen of strooien? Stuur onderstaande voorbeeldmail naar jouw gemeentebestuur of gewest. In het Brussels Gewest richt je je best tot mobielbrussel@mbhg.irisnet.be. Betreft het een gewestweg, dan contacteer je best het Agentschap Wegen en Verkeer.

Voorbeeldmail:

Geachte,

Ik stelde vast dat op DATUM het fietspad op de LOCATIE niet sneeuwvrij werd gemaakt. Nochtans maken veel schoolkinderen en mensen die naar het werk fietsen gebruik van dit fietspad. Het gevolg is dat fietsers ofwel op het gladde fietspad moeten rijden, ofwel de rijbaan moeten gebruiken. U begrijpt dat dit gevaarlijke situaties met zich meebrengt.

Om valpartijen en erger te voorkomen, wil ik u vragen om dit fietspad zo snel mogelijk sneeuw- en ijsvrij te maken.

Erg bedankt voor de opvolging,

Met vriendelijke groeten,

NAAM

En onthoud: de beste tip? Da's blijven fietsen!