Heb je de algemene info over lokale afdelingen doorgenomen?
Jullie zijn met 2, 3 of meer fietsenthousiastelingen om een Lokale Fietsersbond afdeling op te starten?
Dan kan je dit stappenplan volgen om jullie Fietsersbond afdeling op te starten.

Hoe verloopt de opstart van een nieuwe Fietsersbond-afdeling?
- Neem contact op met het Fietsersbond secretariaat. Op die manier zijn wij op de hoogte van jullie interesse en kunnen we de volgende stap zetten richting de opstart.
- We plannen een kennismakingsgesprek in. Hierin kunnen jullie, de trekkers van de opstart, jullie eerst vragen stellen en geven we samen vorm en inhoud aan de opstart.
- We organiseren samen de opstart. We zien dit als een open infosessie voor alle geïnteresseerden in je stad of gemeente.
De vergaderlocatie (bijvoorbeeld een zaaltje van de gemeente of een rustig café) als trekker(s) bepalen jullie waar de opstart doorgaat.
Van zodra de plaats en datum (meestal op een weekavond rond 20u) vast staan, sturen wij vanuit het secretariaat een uitnodiging naar alle leden en oud-leden van de Fietsersbond in jouw gemeente.
Daarnaast is de lokale communicatie van cruciaal belang. Een affiche, een flyer, een oproep in het gemeenteblad, communicatie via sociale media en mond aan mond reclame blijven onmisbaar om zo veel mogelijk geïnteresseerden aan te spreken.
- De opstart zelf. Vanuit het secretariaat en samen met de trekkers geven we de opstart vorm naargelang de noden, vragen en lokale klemtonen die gelegd willen worden.
Tijdens de opstart is er ruimte en tijd voor vragen en zetten we ook in op het leren kennen van alle aanwezige geïnteresseerden.
Op het einde van de opstart verzamelen de trekkers contactgegevens van de geïnteresseerden die eventueel iets willen betekenen voor de nieuwe afdeling.
Indien er in totaal minstens zes vrijwilligers zijn die zich willen engageren, wordt de afdeling effectief opgestart en voorgedragen op de volgende algemene vergadering van de Fietsersbond (jullie worden op de hoogte gebracht van de datum, zodat jullie zich officieel kunnen voorstellen). Vanaf dan kan je afdeling echt beginnen te groeien. Want het spreekt voor zich: hoe meer vrijwilligers, hoe meer beleidswerk, acties en activiteiten jullie kunnen doen.
- Fietsen met of zonder steunwieltjes. Nu is het aan jullie, de kernleden van de nieuwe afdeling. Welke rollen willen jullie opnemen, verdelen en welke verwachtingen horen bij die rol. Maak duidelijk afspraken over elke rol of functie, want goede afspraken make goede vrienden.
- Hoe ga je de afdeling zichtbaar en bekendmaken in de gemeente/stad?
- Wie zetelt er in welke vergadering?
- Wie staat er in voor de communicatie?
- Willen jullie een lokale nieuwsbrief schrijven?
- Wie houdt de knelpunten bij op het platform van de Fietsersbond: knelpunten.be?
- Hoe vaak komen we samen?
- Waar leggen we onze klemtoon op? (Lobbywerk, actie voeren, naamsbekendheid, ledenwerving, aanwezig en herkenbaar zijn in de gemeente, zetelen in gemeenteraden,..)
- …
Welke ondersteuning kan je verwachten van het nationale Fietsersbond-team?
- Bij de opstart krijgen jullie een communicatiepakket – met jullie Fietsersbond logo, Veelo’s, een beachvlag, Fietsersbond-feestvlagjes…
- Bovendien krijgen jullie een plek op onze website (fietsersbond.be/afdeling) dat jullie zelf kunnen aanvullen met nieuws of acties en activiteiten die jullie organiseren en een e-mailadres (afdeling@fietsersbond.be).
- Jullie kunnen altijd vragen om informatie en advies rond (fiets-)beleid of met concrete vragen rond dossiers of mobiliteit. beleid@fietsersbond.be
- Als jullie een lokaal ‘Een fiets voor iedereen’-project uitvoeren, kunnen jullie financiële en professionele ondersteuning krijgen (als het project goedgekeurd is).
- Doorheen het jaar kan je vormingen volgen rond mobiliteit, communicatie, ledenwerving… Deze worden meestal online op een weekavond georganiseerd. De andere afdelingen en de leden worden ook uitgenodigd, zodat er veel kennis en informatie wordt uitgewisseld.
- Wij houden jullie op de hoogte via de (maandelijkse) vrijwilligersnieuwsbrief. Een dashboard met een terugblik van het beleidswerk en de acties van de voorbije maand. We streven ernaar dat jullie steeds als eerste worden geïnformeerd.
- Jullie ontvangen campagnemateriaal rond nationale fiets- en/of mobiliteitsacties en campagnes (bijvoorbeeld: Applausdag, Week van de Mobiliteit…).
- Jullie krijgen een financiële ondersteuning om acties en activiteiten te organiseren. Die wordt berekend op basis van jullie jaarverslag en het aantal leden.
- Van zodra jullie van start gegaan zijn, krijgen jullie ook toegang tot ons ledenbestand, zodat jullie zelf kunnen opvolgen wie er lid is in jullie gemeente en hen kunnen uitnodigen voor jullie activiteiten.