Fietsers verenigen? Start een lokale afdeling!

Fietsersbond

Je hebt interesse om een nieuwe afdeling van de Fietsersbond op te richten? Geweldig is dat! We vertellen je graag hoe we dat doen.

De structuur van de Fietsersbond

De Fietsersbond bestaat uit een secretariaat in Brussel. Dat secretariaat staat in voor het lobbywerk op Europees, Federaal, Vlaams en Brussels niveau, volgt de ledenadministratie op, verzorgt de communicatie, campagnes en ondersteuning van de lokale afdelingen.

De lokale afdelingen vormen het hart van de Fietsersbond in Vlaanderen en Brussel, en bestaan uitsluitend uit vrijwilligers. Er staan al 117 Fietsersbond-afdelingen op de teller, met meer dan 1000 actieve vrijwilligers.

Hoe lokale afdelingen het verschil maken

Op het lokale (gemeentelijke en stedelijke) bestuursniveau wordt veel beslist op vlak van mobiliteit: het aanleggen van fietspaden, het inrichten van school- en fietsstraten, een lokaal mobiliteitsplan, een lokaal fietsbeleid…

Als Fietsersbond-afdeling kan je daar een sterke rol in spelen: lokale vrijwilligers weten als geen ander waar er veel of weinig gefietst wordt, kennen de fietsnoden en -pijnpunten en kunnen een direct contact met de bevoegde ambtenaren en schepenen uitbouwen. Bovendien kunnen afdelingen ook input geven voor het beleidswerk op Federaal, Vlaams en Brussels niveau. Want problemen die het lokale niveau overstijgen, worden verder opgevolgd door het secretariaat.

Wat kan je als lokale afdeling doen

Wat een lokale afdeling precies doet en op welke aspecten ze zich focust, bepaalt ze volledig zelf, naargelang de goesting en draagkracht die in de groep aanwezig is:

 

  • Contacten leggen en onderhouden met het lokale beleid om de belangen van de fietsers in de gemeente zo hoog mogelijk op de agenda te plaatsen.

 

  • Acties organiseren om de fiets in de kijker te zetten, al dan niet in samenwerking met externe partners zoals de lokale fietshandelaar, een school, de gezinsbond…

 

  • Verzamelen van data. Als afdeling kan je meewerken aan de Fietstelweek, knelpunten in kaart brengen of een gedragsanalyse opzetten om een bepaald gedrag bij fietsers na te gaan. Deze cijfers kunnen helpen om knelpunten objectief in kaart te brengen en oplossingen aan te bieden aan het gemeentebestuur.

 

  • Inzetten op communicatie. Een nieuw kruispunt, een nieuw fietspad, een plek waar je kan leren fietsen,… Dat kan in de vorm van een nieuwsbrief, via facebook of misschien heb je wel zin om een blog voor fietsers te starten.

 

Deze lijst is zeker niet volledig, dus laat je zeker niet afschrikken als jij op een andere manier de fiets(ers) in de spotlights wil zetten!

Fietsersbond Sint-Truiden

Een nieuwe Fietsersbond-afdeling opstarten in 4 stappen

220918 (9) Fietsbult

1. Bestaat er al een afdeling?

Op de knop hieronder kan je nagaan of er al een lokale afdeling in je buurt bestaat. Zo ja, dan kan je de lokale verantwoordelijke rechtstreeks contacteren. Zo nee, ga snel naar stap 2!

2. Voorbereiding opstarbijeenkomst

We organiseren samen een open infomoment voor alle geïnteresseerden. Denk hierbij aan buurtbewoners, scholen, werkgevers en andere verenigingen die reeds actief zijn in jullie buurt.

3. De opstartbijeenkomst

Het secretariaat voorziet een algemene toelichting, wie zijn we en wat doen we. Nadien kijken we graag met alle aanwezigen wat de lokale afdeling wil doen en hoe ze zich wil organiseren.

4. Op eigen benen staan

De afdeling is gelanceerd! De Fietsersbond laat de afdeling natuurlijk niet aan haar lot over. Vanuit het secretariaat staan we steeds paraat met raad en daad. En veel info staat ook online gebundeld!