Nood aan meer fietseducatie

Leren fietsen is noodzakelijk om tot een volwaardig fietsklimaat te komen. Alleen door effectief te fietsen kan je de schrik voor bepaalde verkeerssituaties overwinnen en overtuig je mensen van het belang en gemak van de fiets. Daarnaast is meer fietseducatie ook de manier bij uitstek om het samenleven op de openbare weg tussen de verschillende vervoersmodi vlotter en veiliger te laten verlopen.

Op dit moment wordt er enkel in het basisonderwijs aandacht gegeven aan fietseducatie. Dit moet doorgetrokken worden in het secundair en hoger onderwijs. Heel wat studenten fietsen immers vaak voor het eerst in een grootstedelijke context met complexere verkeerssituaties waar ze vaak niet op voorbereid zijn.

Ook de groter wordende groep senioren kan baat hebben bij extra fietseducatie.

De fiets is ook een sleutel in de aanpak van vervoersarmoede en werkloosheid.

Vaak kunnen werkzoekenden jobs niet aanvaarden omdat ze geen rijbewijs of geen auto hebben.  Zeer veel mensen die nooit hebben leren fietsen, of die zodanig weinig fietsen dat ze niet meer met de fiets de weg op durven, zien de fiets niet als een optie voor woon-werkverkeer. Wie het al moeilijk heeft op de arbeidsmarkt zou niet van de auto afhankelijk mogen zijn. Omgekeerd zijn veel jobs moeilijk in te vullen net omdat ze op plaatsen liggen waar weinig openbaar vervoer rijdt op de uren waarop shifts beginnen of eindigen.

Daarom vraagt de Fietsersbond:

  • Breid de bestaande opleidingen gevoelig uit zodat een breed publiek kan leren fietsen.
  • Organiseer extra training en opvolging voor chauffeurs van De Lijn rond rijgedrag in gemengd verkeer en in de buurt van fietsers.
  • Bied alle werkzoekenden gratis fietslessen en lessen fietsvaardigheid aan, een zeer efficiënt middel tegen vervoersarmoede en werkloosheid . Fietsen en fietsvaardigheidstraining zouden ook aangeboden moeten worden in (re-)integratietrajecten en terugbetaald worden met opleidingscheques.