Fietsveilige steenwegen
In het voorjaar van 2024 werd in Gent een debat georganiseerd door Veilig 9040, het Netwerk Duurzame Mobiliteit en de lokale afdeling van de Fietsersbond. De centrale vraag die avond was helder: “Hoe maken we steenwegen veiliger voor iedereen?”. Vijf politici gingen in debat.
Iedereen in het panel was het erover eens dat de steenwegen uit de jaren 60 in stedelijk gebied niet langer voldoen. Het begrip ‘invalswegen’ legt een te sterke nadruk op de bovenlokale mobiliteit, waardoor de lokale woonomgeving onrecht wordt aangedaan.
Steenwegen hebben meerdere functies op vlak van mobiliteit, voor diverse soorten verplaatsingen, diverse doelgroepen en diverse vervoerswijzen. Ook als publieke ruimte, ontmoetingsruimte, buitenruimte van woningen, concentratie van voorzieningen en winkels hebben steenwegen een rol. Het zijn dus volwaardige stedelijke straten die we terug een grotere rol voor ‘de mensen’ willen geven.
‘Steenwegen hebben ook een rol als publieke ruimte, ontmoetingsruimte, buitenruimte van woningen, concentratie van voorzieningen en winkels.’
Gewestwegen doorkruisen niet alleen woonomgevingen
Gewestwegen vormen vaak echte barrières. Ook voor fietsers zijn dit geen evidente plaatsen om over te steken. We vragen de volgende Vlaamse regering dan ook om daar met grote prioriteit werk van te maken.
- Maak dringend gewestwegen in woonkernen veilig voor de bewoners. De focus moet niet op doorstroming liggen, maar op ruimte waar bewoners veilig de straat kunnen oversteken. Verlaag daar de snelheid naar 30 km/u.
- Investeer in veilige fietspaden langs gewestwegen. Fietspaden die afgescheiden zijn en breed genoeg om comfortabel en beschermd te fietsen.
- Volg de richtlijnen en voorschriften bij de aanleg van de fietsinfrastructuur die in het vernieuwde Vademecum Fietsvoorzieningen helder opgelijst staan.
- Pak de barrière-werking aan door veilige fietsoversteekplaatsen te ontwerpen.
- Creëer een fast team binnen de administratie met een focus op de gewestwegen en de nodige fietsinfrastructuur.
We hebben jouw input nodig!
Het thema veilige gewestwegen staat hoog op onze agenda. Daarom willen we Vlaamse minister van Mobiliteit en openbare werken Annick de Ridder een uitgewerkt dossier overhandigen met problemen die fietsers hebben op en rond gewestwegen.
Heb je op je dagelijkse route een probleem om veilig een gewestweg te kruisen? Is de fietsinfrastructuur langs de gewestweg onvoldoende? Wordt er in de woonomgeving langs een gewestweg te snel gereden en/of is het onveilig voor kinderen om van en naar school te stappen of te fietsen? Maak een duidelijke foto van de locatie en beschrijf kort de plek en de obstakels die je er ervaart.
Stuur je foto en input door naar beleid@fietsersbond.be. We bundelen alle inzendingen en werken ze uit in een concreet dossier. Bedankt voor je bijdrage!