Een Fiets voor Iedereen: de projecten

Bevlogen vrijwilligers kunnen dankzij steun van Bike for Life en het Een Fiets voor Iedereen-Fonds aan de slag met hun lokale fietsproject.

Zij ondersteunen kinderen, volwassenen en mensen op leeftijd die niet fietsen vanwege financiële, fysieke of mentale drempels op weg met een fiets in hun buurt, stad of gemeente.

De Fietsersbond wil nog tientallen andere fietsprojecten mee mogelijk maken. Heb je zelf een idee of ken je een fietsinitiatief dat steun verdient? Ontdek hoe jullie ook steun kunnen ontvangen via deze link. Een Fiets voor Iedereen is een project van de Fietsersbond in nauwe samenwerking met Cera en het Netwerk tegen Armoede.

Nieuwsgierig naar de 19 fiestprojecten die reeds werden goedgekeurd? Lees ze hieronder!

1.Biciklo, voor iedereen ne velo! in Lokeren

Bekijk een video van dit project.

Het Lokerse project Biciklo helpt jongeren die buiten ‘de mazen van het fietsmobiliteitsnet’ vallen aan een fiets. Biciklo is een mooie co-creatie tussen lokale en sociale partners.

Vrijwilliger Inge: “Met de steun van Bike for Life kunnen we 40 tweedehands fietsen kopen en rijklaar maken om alle jongeren in Lokeren de kans te geven om te fietsen en hen op weg te helpen naar hun toekomst.”

2. Iedereen een fiets op school in Woluwe

Bekijk een video van dit project.

De fiets heeft voor de buitengewone basisschool in Woluwe een belangrijke functie. Ze zien het als een actieve bestrijder van stress en een middel waarmee leerlingen tot een succeservaring komen. Ze leren er de knepen van het ‘fietsherstellersvak’, schaven hun fietsskills bij op de speelplaats en willen nog dit jaar samen de baan op, richting die heerlijke plons in het zwembad!

Leerkracht Geert: “Fietsers voor het leven? Hier op school krijgen ze het eerste duwtje in de rug! Dankzij Bike for Life kunnen we hen leren fietsen en fietsen herstellen. We kunnen onze fietsvloot uitbreiden zodat de leerlingen met de fiets naar het zwembad en de sporthal kunnen.”

3. VeloDroom, fietsdeelsysteem voor iedereen in Zoersel

Bekijk een video van dit project.

Fietsen zonder drempels, dat is wat ze in Zoersel en drie zorginstellingen in de gemeente nastreven. Ze stampen er een fietsdeelsysteem met speciale fietsen uit de grond, voor iedereen die door een mentale of fysieke beperking moeite heeft om zelfstandig te fietsen. Kom maar op met die wind in de (grijze) haren!

Vrijwilliger Gert: “De steun van Bike for Life maakt het mogelijk om de aangepaste fietsen en de ervaring van AXI vzw in te zetten in Zoersel en de vrijwilligerswerking op te starten.”

4. Bewoners van het opvangcentrum op de fiets in Heusden-Zolder

Bekijk een video van dit project.

Een fiets geeft kansen in het leven. In het opvangcentrum in Heusden-Zolder krijgen tweedehands fietsen een opknapbeurt door de bewoners en de vrijwilligers. De lokale afdeling van de Fietsersbond geeft er fietseducatie en lessen. De bewoners kunnen zich door de fiets zelfstandiger verplaatsen naar hun werk of ontspanning. 

Vrijwilliger Paul: “De vraag naar fietsen was groter dan het aanbod. Met de steun van Bike for Life kunnen we extra tweedehands fietsen aankopen en herstellen in ons fietsatelier.” 

5. Fietslessen in Tienen

Bekijk een video van dit project.

Het zijn daar intussen echte anciens in Tienen. Ze organiseren er voor het derde jaar op rij een fietscursus voor een twintigtal volwassenen die nog nooit hebben gefietst. Nieuw in het gamma zijn de basiscursussen fietsherstel en wegcode. 

Vrijwilliger Elke: “We kunnen dankzij Bike for Life de prijs van de lesfietsen drukken. Doordat de fietsen betaalbaar zijn voor de deelnemers, blijven ze ook na de lessen fietsen.”

6. Een Fietsbieb voor kinderen én volwassenen in Sint-Truiden

In de bieb een fiets lenen, ‘t is eens iets anders dan een boek. In Sint-Truiden kunnen gezinnen al twee jaar lang voordelig kinderfietsen huren. De Fietsbieb breidt haar doelgroep nu uit naar volwassenen, met fietslessen en betaalbare fietsen.

Vrijwilliger Michel: “Door ons fietsaanbod uit te breiden naar volwassenen, geven we iedereen in Sint-Truiden de kans op een betaalbare fiets. Met de steun van Bike for Life kunnen we ons installeren in een grotere locatie.”

7. Fietsjevrij in Herent

Bekijk een video van dit project.

In Herent zamelen vrijwilligers van de Fietsersbond fietsen in en maken ze terug rijklaar. Zo kunnen mensen met beperkte middelen en vluchtelingen op de baan met een fiets. Ze kunnen er ook terecht om hun fiets te laten herstellen en kinderfietsen te lenen. Daarnaast geven twee ervaren vrijwilligers elke zaterdag fietslessen, van de lente tot de herfst.


Vrijwilliger Peter: “We kunnen dankzij Bike for Life ook tweedehands elektrische fietsen aanbieden. We kunnen ook nog meer aangepaste fietsen uitlenen voor mensen met een beperking.”

8. Alleman op de fiets in Vorselaar

Bekijk hier het artikel en de reportage van de regionale tv.

Oudere mensen en mensen met een lichamelijke of mentale beperking missen het sociale contact en het plezier dat samen fietsen teweegbrengt. De vrijwilligers van de Fietsersbond engageren zich om te gaan fietsen met mensen op een rolstoelfiets of duofiets. Ze bundelen hiervoor de krachten met zorginstellingen en de gemeente en krijgen de steun van verschillende verenigingen. Klinkt alvast als fietsmuziek in onze oren!

Vrijwilliger Jan“Dankzij de steun van Bike for Life hebben we een elektrisch aangedreven rolstoelfiets kunnen aankopen om samen te fietsen met mensen met een beperking en minder mobiele inwoners van de gemeente.”

9. Een Fiets voor Iedereen in Lier

Fietsersbond Lier en Mondiale Werken vzw slaan al enkele jaren de handen in elkaar in de strijd tegen vervoersarmoede. Met hun fietshersteldienst en fietslessen helpen ze vluchtelingen en andere kansengroepen op de fiets.

Vrijwilliger Stijn: “Op onze oude locatie konden we niet langer blijven. Met de steun van Bike for Life kunnen we ons fietsdepot inrichten op een nieuwe, beter bereikbare locatie dicht bij het station.”

10. Heel Edegem Fietst

De vrijwilligers van Fietsersbond Edegem ondersteunen scholen bij het aanleren van fietsbehendigheid. Ze merkten dat er heel wat mensen in de gemeente niet kunnen fietsen, waarvoor ze nu fietslessen aanbieden. Daarnaast herstellen de vrijwilligers ook ingezamelde tweedehands fietsen voor inwoners die vervoersarmoede ervaren. 

Vrijwilliger Serge: “Met de steun van 'Bike for Life bieden wij betaalbare fietsen en fietslessen aan.'' 

11. De Fietsbieb in Poperinge

De fietsbieb in Poperinge zamelt kinderfietsen in en geeft deze een tweede leven. Door de samenwerking met het OCMW in Poperinge kunnen ook kwetsbare gezinnen die op zoek zijn naar een kinderfiets het aanbod van de fietsbieb ontdekken.  

Vrijwilliger Marc: “Niets is leuker dan kinderen blij te maken met een fiets en ze stralend naar buiten te zien rijden!”

 

12. Fietsen voor iedereen in Arendonk

De Fietsersbond Arendonk stelt vast dat sommige inwoners nood hebben aan vervoer, maar zich geen fiets kunnen veroorloven. Dankzij Bike for Life en in samenwerking met het Sociaal Huis bieden ze 10 fietsen voor volwassenen aan, een fietskar en twee e-bikes. Dit initiatief is een mooie aanvulling op het bestaande aanbod van de Fietsbieb voor kinderen in Arendonk. 

Vrijwilliger Hilde: “Dankzij onze fietsen kunnen bijvoorbeeld poetsvrouwen zich nu vlot en zelfstandig verplaatsen naar hun klanten.”

13. Fietsinitiatie voor kinderen in Aalst

De Fietsersbond Aalst geeft kinderen uit gezinnen die het moeilijk hebben letterlijk en figuurlijk een 'duwtje in de rug'. Dit deden ze door een fietsinitiatie te organiseren tijdens de taalbubbelweek in de Paasvakantie.

Vrijwilliger Annelies: "Naast de fietsinitiatie voor kinderen konden we ook in gesprek gaan met de ouders over hun noden rond verplaatsingen met de fiets. Daaruit leerden we dat de wachtlijst om te leren fietsen als volwassene in Aalst lang is, dat er nood is aan betaalbare fietsen voor kinderen en volwassenen en dat ook wie al kan fietsen maar nog onvoldoende vertrouwen heeft om te fietsen op straat, baat kan hebben bij extra oefenkansen op straat, bv. met een fietsbuddy."

14. Fietsen als wissel op toekomst in Overijse

Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen kunnen een fiets ontlenen om zelfstandig naar school, hun studentenjob of een sportactiviteit te fietsen. Ze krijgen verkeerslessen van vrijwilligers en leren zich veilig en correct verplaatsen. De jongeren leren ook hun fiets onderhouden en herstellen.

Directeur Rik: “Dankzij Bike for Life kunnen onze jongeren hun eerste stappen en trappen zetten naar hun toekomst.”

15. Fedafiets in Machelen

De 40 niet-begeleide jongeren in het opvangcentrum van Machelen hebben een fiets nodig om naar school te gaan of deel te nemen aan activiteiten zoals voetbaltraining. Vrijwilligers knappen tweedehandsfietsen op in samenwerking met de jongeren. Zij kunnen een fiets ontlenen en krijgen verkeersinitiatie.

Vrijwilliger Jurgen: “Dankzij Bike for Life kunnen tweedehands fietsen aangekocht en hersteld worden, alsook fietslichten en stevige sloten.”

16. Riksja rijden in Merksem

Vrijwilligers zetten een fietsdienst op voor mensen uit de buurt die omwille van financiële, fysieke of mentale redenen zelf niet meer (kunnen) fietsen. Ze fietsen met duo-fietsen, rolstoelfietsen en tandems, op die manier halen ze kwetsbare mensen uit hun isolement. Mensen kunnen van de service genieten tegen een vrije bijdrage.

Vrijwilliger Luc: “Dankzij Bike for Life kunnen we kwetsbare mensen in de buurt ter plaatse brengen en kunnen ze ook rekenen op een deugddoende babbel.”

17. De Velotheek in Knokke-Heist

In Knokke-Heist wordt 19,5% van de kinderen geboren in een kwetsbaar gezin. De Velotheek is een uitleendienst voor kinderfietsen voor deze kwetsbare gezinnen. De Velotheek vrijwilligers voorzien 30 nieuwe fietsen, inclusief fietssloten en fietslichten. Daarnaast organiseren ze “SOS, mijn kind of de fiets”, verkeersinitiatie voor ouders en hun kinderen. Zo kunnen de kinderen veilig de weg op.

Vrijwilliger Karolien: “Dankzij Bike for Life kunnen we een fietsenaanbod voorzien voor 50 kinderen, alsook workshops over veilig fietsen.”

18. De Fietsbazaar in Eeklo

Heel wat gezinnen in Eeklo hebben onvoldoende middelen om een kwaliteitsvolle fiets te voorzien voor hun kinderen. De Fietsbazaar zet een deelsysteem op voor fietsen van 4 tot 14 jaar. Daarnaast organiseren de vrijwilligers ook fietslessen en helpen ze gezinnen met raad en daad verder.

Vrijwilliger Jan: “Dankzij Bike for Life kunnen we in 2025 minstens 125 kinderen uit kwetsbare gezinnen een goede fiets aanbieden.”

19. Veloveutwie in Kortenberg

In Kortenberg kunnen mensen die niet (meer) zelfstandig kunnen fietsen samen fietsen met een vrijwilliger op een duo-fiets. Het gaat om mensen op hoge leeftijd of met een fysieke of psychische kwetsbaarheid. De vrijwilligers van de duo-fiets leren de fiets veilig gebruiken om mensen een aangename fietstocht en babbel te bezorgen.

Vrijwilliger Marleen: “Dankzij de steun van Bike for Life kunnen we duo-fiets aanpassen aan minder mobiele en kwetsbare passagiers.”

Partners

Cera, samen investeren in welvaart en welzijn
Met 400.000 enthousiaste vennoten is Cera de strafste en warmste coöperatie van het land. Samen geraken we verder, beleven we meer en investeren we beter: in initiatieven die (het) goed doen en mensen verbinden, in projecten die opbrengen voor ons allemaal. Samen hebben we ’t goed voor elkaar.

Over het Netwerk tegen Armoede
In het Netwerk tegen Armoede werken 61 verenigingen, waar mensen in armoede het woord nemen samen met het uiteindelijke doel armoede uit te bannen. Deze verenigingen werken volgens 6 criteria. Mensen in armoede nemen er op alle niveaus het woord. De verenigingen kunnen voor ondersteuning, vorming en uitwisseling een beroep doen op het Netwerk tegen Armoede. De ervaringen van mensen in armoede zijn de basis om naar de overheid, diensten, het middenveld, het bedrijfsleven en de publieke opinie te stappen. 

Project gerealiseerd met de steun van het Fonds De Warmste Week, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.