VRT brengt verkeersinfo voor fietsers
Verkeersexpert Hajo Beeckman droomt er al langer van om verkeersinfo voor fietsers te brengen: “In 2017 was 17% van de pendelaars een fietser. Die grote groep heeft nood aan informatie.” Dankzij de Fietsersbond app is fietsverkeersnieuws werkelijkheid.
Waarom wil je verkeersinformatie voor de fietsers brengen?
Hajo: “Ik werk sinds 2015 als verkeersexpert bij de VRT. Sindsdien zijn de autofiles alleen maar langer worden. Dat merk je aan de lengte van ons verkeersbulletin op de radio (lacht). Sinds 2016 brengen we ook info over grote storingen op het spoorwegennet. Dat is belangrijk voor de duizenden pendelaars die dagelijks het openbaar vervoer nemen en op tijd op het werk willen geraken. Voor fietsers bestond er tot voor kort geen verkeersbulletin. Nochtans is het aandeel fietsers in het woon-werkverkeer gestegen van 6% in 2010 naar 17% in 2017. Ik ervaarde dat die actieve pendelaars ook nood hadden aan meer informatie over de toestand op de weg. Bovendien blijft het aantal fietsende pendelaars zienderogen groeien. Dat komt door nieuwe maatregelen van de overheid, de opkomst van de e-bike en de speed pedelec, het groeiend aantal fietsleasings, de hogere fietsvergoeding, de erfenis van corona, enzovoort.”
“Toen ik vorig jaar vaststelde dat de autofiles opnieuw even lang werden als voor de coronamaatregelen, lanceerde ik een ludieke oproep op Twitter. Ik wilde wel eens weten of iemand een goed idee had om verkeersinformatie voor de fiets te verzamelen.”
Hoe is het idee gegroeid om met een app te werken?
Hajo: “Mijn tweet werd snel opgepikt. De dag nadien kreeg ik telefoon van Wies Callens, de woordvoerder van de Fietsersbond. Hij stelde voor om de informatie via een app te verzamelen. We kregen de steun van HYPE, de digitale partner van de Fietsersbond die eerder de app voor Bike to Work ontwikkelde. En van De Grote versnelling, een samenwerkingsverband tussen de Vlaamse overheid, de provincies en de lokale besturen om fietsen te promoten. En zo is de bal aan het rollen gegaan.”
“Sinds 19 oktober kan je de app downloaden in Google Play en in de App Store. Je doet er heel eenvoudig meldingen mee over je route tijdens je fietstocht. Denk aan een omgevallen boom of een wegomlegging. Die informatie wordt dan zichtbaar in de app voor andere gebruikers. En die kunnen hun fietsroute dan aanpassen. Tegelijk wordt de informatie naar onze verkeersredactie gestuurd. Wij bekijken dan welke meldingen we gaan meegeven in het verkeersbulletin op de radio.”
Hoe beslis je welke melding belangrijk is om op de radio te brengen?
Hajo: “We zijn nog niet zolang geleden gestart, dus is het nog een beetje zoeken welke informatie voor zoveel mogelijk fietsers belangrijk kan zijn. Voorlopig focussen we op de drukke fietsassen: de fietssnelwegen, de gewestwegen, de ring rond Gent, het fietspad langs de Leie in Gent, enzovoort.”
“Vervolgens is de aard van het probleem doorslaggevend. Een geparkeerde auto op het fietspad kan je melden in de app, maar is voor het verkeersbulletin minder relevant omdat die meestal snel is weggehaald. Een omgevallen boom, een omgewaaid hek of een wegomlegging hebben veel langer impact op een groter aantal fietsers. Die meldingen nemen we op in het bulletin."
“Tenslotte is het belangrijk dat gebruikers een foto van het probleem kunnen uploaden via de app. Dat maakt het ons een pak makkelijker om een juiste inschatting te maken van de ernst van het probleem.”
Op welke radionetten en wanneer kan je naar het verkeersbulletin voor fietsers luisteren?
Hajo: “Op vier van de vijf radionetten van de VRT: Radio 1, Radio 2, StuBru en MNM. We brengen het, samen met onze klassieke verkeersbulletins, tijdens de spitsuren. Dat is tussen 6 en 10u ’s morgens en tussen 15u en 19u ‘s avonds. Het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling dat je op de fiets naar de radio luistert. Je doet het voor je vertrekt zodat je op een later moment kan vertrekken of je route kan aanpassen.”
“Voorlopig brengen we de fietsinformatie nog niet online. Mijn natte droom is om een rechtstreekse link te maken tussen de Fietsersbond app en de website van de verkeersredactie om alle meldingen ook online zichtbaar te maken.”