De prettigste route naar het werk of school? 5 tips.

29/10/2021 - Algemeen

Er zijn meer fietsvriendelijke wegen dan je zou denken. Je moet ze alleen weten te vinden. Het is zelden een goed idee om bij het plannen van een veilige en comfortabele fietsroute uit te gaan van de weg die je met de auto zou nemen – al is dat vaak de meest voor de hand liggende route. De kans is groot dat er prettigere alternatieven bestaan: routes waarlangs het minder druk is of waar de fietspaden breder zijn bijvoorbeeld.

Zelfs een klein ommetje betekent niet dat je per definitie trager bent, integendeel. Langs fietssnelwegen of kalmere baantjes wordt je vaart minder geremd door verkeerslichten, slecht geparkeerde wagens, druk verkeer of bushaltes. En mogelijk is het uitzicht er ook stukken beter. Hoe ontdek je die alternatieven?

1. Verzamel straten

Bakken fietservaring is de beste raadgever bij het vinden van de ideale route. Verken daarom je regelmatig je buurt, en durf verkeerd te rijden. Ontvlucht de hoofdwegen, en probeer eens de kleine steegjes, de binnenwegen, stukjes door het park, of straten in rustige woonwijken.

2. Praat met andere fietsers

Ook de ervaring en raad van collegafietsers kan goud waard zijn. Praat met hen over de wegen die zij het liefst nemen en welke ze vermijden. Misschien bestaat er wel een lokale Facebookgroep waar je een vraag over je route kan stellen. Of kijk eens op www.route2school.be, een webapplicatie die de ervaringen van fietsende leerlingen, ouders en leerkrachten in een digitale schoolroutekaart giet.

www.route2school.be

3. Volg knooppunten

De fietsknooppunten die je misschien kent van zondagse fietstochtjes, kan je ook gebruiken om dagelijkse fietsroutes te plannen. Op www.fietsnet.be zoek je naar het knooppunt dat het dichtst bij je vertrek- en eindpunt ligt, en vervolgens berekent de applicatie automatisch de kortste route langs het knooppuntennetwerk. De routes hebben een kwaliteitskeurmerk ‘getest en goedgekeurd door ervaren fietsers’, en dat merk je. Een nadeel is dan weer dat de knooppuntenroutes soms wat langer zijn dan de route die Google Maps aanbeveelt. In dat geval kan je eventueel hier en daar wat knutselen om te grote omwegen af te snijden.

www.fietsnet.be

4. RouteYou, Komoot en Strava

Het is mogelijk dat er geen knooppunten langs je route liggen, of dat je niet je goesting vindt in het knooppuntennetwerk. Dan zijn er nog altijd fietsvriendelijke alternatieven zoals RouteYou, Komoot en in iets mindere mate ook Strava. In deze routeplanners geef je net als bij Google Maps je gewenste bestemming in, maar kan je kiezen voor de snelste of mooiste route, of zelfs voor een route zonder kasseien of onverharde wegen. De routeplanners maken daarbij gebruik van de ervaringen van andere fietsers, of integreren bestaande fietsroutes.

In Komoot en Strava kan je zelfs “highlights” toevoegen aan je route. Dat zijn mooie wegen of plaatsen die door andere fietsers extra worden aanbevolen.

5. Gebruik de routeplanner van Bike to Work

Ook Bike to Work van de Fietsersbond ontwikkelde een routeplanner. In de applicatie kan je kiezen tussen de veilige, pendel- of snelste route. De veilige route loopt hoofdzakelijk langs rustige wegen, over een fietspad of wegen die enkel voor fietsers en voetgangers toegankelijk zijn. De pendelroute leidt je naar het werk, bij voorkeur langs een fietssnelweg. En de snelste route doet wat zijn naam belooft.

Door de routeplanner te gebruiken help je andere fietsers. Je kan je rit door de app laten registreren of “tracken”, en je kan een afgesloten route of een ongeval melden. De Fietsersbond gebruikt de data ook om gerichter te lobbyen voor betere fietsinfrastructuur bij wegbeheerders en overheden. Dankzij de routeplanner help je de fietswegen op termijn veiliger te maken.

Maak je account aan voor Bike to Work

www.biketowork.be/route-app