Met actieplan Be Cyclist krijgt de fiets(er) de aandacht die ze verdient
De federale regering heeft het fietsactieplan ‘Be Cyclist’ klaar voor de volgende drie jaar. Dat is het eerste federale plan ooit. Daar zijn we als Fietsersbond bijzonder tevreden mee. Zeker als we kijken naar de verschillende acties die erin opgenomen zijn.
In het plan wordt er aan veel van onze eisen tegemoet gekomen. Alle ministers, van defensie tot ontwikkelingssamenwerking, van rood tot blauw tot groen, engageren zich. Dat juichen we toe want een goed fietsbeleid maak je niet alleen.
Woon-werkverkeer met de fiets
Het plan zet sterk in op woon-werkverkeer. Zo zal er onderzoek gedaan worden naar een verbetering – wij hopen verhoging – van de fietsvergoeding en hoe die kan gecombineerd worden met andere vervoerswijzen. Ook fietsleasing, bevragingen bij personeelsleden, het fietsvriendelijk maken van militaire domeinen voor de fiets en het aanstellen van mobiliteitsmanagers zal leiden tot een verhoogd fietsgebruik.
Fietsdiefstal
In het plan wordt fietsdiefstal nu grondig aangepakt. Met een centraal fietsregister, maatregelen om de doorverkoop van gestolen fietsen aan banden te leggen en het plaatsen van fietsenstallingen aan musea. De strijd tegen fietsdiefstal wordt binnenkort ook opgenomen in de kadernota ‘Integrale Veiligheid’.
Wegcode en kennis
We wisten het al langer, maar het wordt in dit plan nog eens bevestigd. Onder Gilkinet zal er eindelijk werk gemaakt worden van een herziening van de wegcode. Daar zijn wij al lang vragende partij voor. Net zoals voor de hernieuwde aandacht in het plan voor meer dataverzameling over fietscrashes en ongevallen. Enkel op basis van kennis kunnen doordachte beleidsbeslissingen genomen worden.
Diversiteit
Aan diversiteit wordt er ook aandacht besteed in het plan. Zo is er een actiepunt specifiek gericht op het aanmoedigen van vrouwen om op de fiets te springen.
Sensibilisering
Fietsen aanmoedigen en mensen bewust maken is belangrijk om fietsen vanzelfsprekend te maken. Met een specifieke campagne, het promoten van fietsen bij defensie en kmo’s en mobility challenges wordt er op verschillende fronten bewustwording gecreëerd die hopelijk leidt tot gedragsverandering.
Werk maken van een integraal fietsbeleid
Zoals je ziet, heel wat verschillende actiepunten, en dit zijn ze nog niet allemaal (het zijn er maar liefst 52). Jaarlijks zal het plan geëvalueerd en geüpdatet worden. Dit geeft ons de kans het plan op te volgen en waar nodig onze input te geven.
Ook voor de concrete invulling van de verschillende actiepunten zijn wij bereid mee te denken met de verschillende bevoegde ministers. We hopen dat het plan verder gaat dan een intentieverklaring en dat alle punten wel degelijk omgezet worden in actie. Zo maken we allemaal samen werk van een kwalitatief fietsbeleid.