Op gfietst.be vinden mensen met een beperking een aangepaste fiets
Vandaag zitten speciale fietsen verspreid over allerlei organisaties en is het onduidelijk of die uitgeleend kunnen worden. G-sport Vlaanderen, de organisatie voor sporters met een beperking, doet er iets aan met een nieuw deelplatform.
Lieselore Cuynen en haar team bij G-sport Vlaanderen onderzoekt hoe ze fietsen voor iedereen toegankelijk kan maken. “We willen mensen met een beperking laten genieten van sport en bewegen en onze maatschappij doen beseffen dat iedereen erbij hoort.”
Nieuw: deelplatform gfietst.be
Lieselore: “We krijgen veel vragen binnen van mensen die op zoek zijn naar een aangepaste fiets en niet goed weten waar ze terecht kunnen. Er zijn 120 deelpunten met een 1000-tal fietsen in Vlaanderen en Brussel, alleen is het onduidelijk waar je die kan vinden. Dat bracht ons op het idee om alle deelpunten in kaart te brengen. Het resultaat is gfietst.be, een platform waarop je zowel op locatie als op type deelfiets op zoek kan gaan naar een aangepaste fiets.”
14 types deelfietsen
Op het platform zijn er 14 types deelfietsen beschikbaar, zoals handbikes, ligfietsen, tandems, riksja’s, rolstoelfietsen en duofietsen. “De rolstoelfietsen heb je in een versie met platform”, verduidelijkt zegt Lieselore. “Dan kan je de rolstoel op de fiets zetten zonder dat je moet overstappen.”
Heel populair zijn de duofietsen en de riksja’s. Lieselore: “in tegenstelling tot de tandem zit je naast elkaar. Zo kan je gezellig keuvelen met twee of zelfs met vier. Je vindt ze vooral in woonzorgcentra om ouderen samen te laten fietsen. Het sociaal contact doet hen goed.”
Fietsbuddy nodig?
De andere icoontjes duiden aan of je een deelfiets kan laten leveren, of ze elektrisch aangedreven zijn, of ze getest kunnen worden, etc. “Bij sommige deelpunten kan je de fiets voor meerdere dagen huren en krijg je fietsroutes mee. Leuk voor een fietsvakantie”, zegt Lieselore.
Wat als je alleen bent en op zoek bent naar een begeleider? Lieselore: “Er zijn een aantal deelpunten waar je ook een fietsbuddy kan inhuren. Dat zie je aan het handen-icoontje dat verschijnt als je een deelpunt aanklikt. Vandaag is het fietsbuddy-systeem beperkt. Dat willen we graag uitbreiden.”
Prijs, verzekering en pechverhelping?
Voorlopig hanteert elk deelpunt zijn eigen prijs, verzekering en pechverhelpingsdienst. “We werken aan een online stappenplan om organisaties te helpen die een deelpunt willen opstarten. We hopen dat we zo wat meer uniformiteit kunnen brengen in prijs en aanbod.”