Fietsersbond Lier stelt nieuwe visietekst voor
Fietsersbond Lier heeft gisterenavond 22 januari zijn visietekst voorgesteld aan pers en publiek. Een 30-tal aanwezigen kregen in café Maraboe toelichting over de inhoud en doelstellingen van de tekst. Ook hielden algemeen directeur van Fietsersbond Mikaël Van Eeckhoudt en de Lierse schepen van mobiliteit Bert Wollants een korte toespraak.
De lokale Fietsersbondafdeling Lier wil met de visietekst een sterke basis leggen voor analyse, uitwerken van voorstellen en acties. Doelstelling is om via een duurzaam mobiliteitsbeleid een veilige en comfortabele fietsomgeving te creëren die elke fietser een aangenaam gevoel bezorgt. Zo willen we ambitie brengen in het beleid van Lier als fietsstad. De fiets moet zo de logische keuze worden voor verplaatsingen.
Fietsen in Lier
Na een filmpje met impressies van fietsen in Lier en het welkomstwoord door Stijn Steeman kwamen enkele sprekers aan de beurt:
Mikaël Van Eeckhoudt, sinds december 2014 algemeen directeur van Fietsersbond, zag zijn kans om kennis te maken met de lokale werking. Hij benadrukte het belang van een nauwe band tussen het nationale niveau en de lokale afdelingen. Enkel zo kunnen we op alle beleidsniveau's samen opkomen voor de fietser.
Schepen van mobiliteit Bert Wollants, zelf vaak met de fiets in het straatbeeld te zien, beklemtoonde dat hij verschillende beleidsmaatregelen voorziet om de fietsinfrastructuur in Lier te verbeteren. Rekening houden met de fietser is een belangrijk onderdeel van de mobiliteitsvisie van de stad. Hij hoopt dan ook op een goede samenwerking met de lokale Fietsersbondafdeling en positieve inbreng.
De visietekst
De visietekst werd in overleg met de kerngroep samengesteld door Eddy Klynen, fietser, actief lid van de lokale Fietsersbond en mobiliteitsdeskundige. Hij gaf een geanimeerde uiteenzetting rond de belangrijkste punten uit de visietekst. Doel moet zijn meer mensen op de fiets krijgen. Een goede fietsinfrastructuur is daarvoor belangrijk. Maar ook educatie, handhaving en sensibilisering zijn eveneens cruciaal in een fietsbeleid. Maar vooral: zien fietsen doet fietsen. "Op die manier kan Lier de ambitie hebben om een klein Kopenhagen aan de Nete te worden", aldus Eddy Klynen.
Het geheel werd afgesloten met de korte documentaire 'Brussels Express', over een aantal fietskoeriers die doorheen het drukke verkeer van 'Europe's most congested city' hun weg vinden en van daaruit hun visie geven op de mogelijkheden voor de fiets.
Daarna was er gelegenheid om bij te praten en kennis te maken met de nieuwe ploeg bij een drankje. Na een meer dan geslaagde avond zijn we meer dan ooit ambitieus om van Lier een echte fietsstad te maken!