VAB en Fietsersbond: "Het verkeer wordt veiliger als kinderen en automobilisten vaker fietsen"

27/08/2014 - Algemeen

Mobiliteitsclub VAB en de Fietsersbond reageren op recente berichtgeving waarin fietsen als gevaarlijk wordt bestempeld en kinderen daarom alsmaar minder naar school fietsen. Volgens beide organisaties wordt het verkeer juist veiliger als er meer gefietst wordt. Zowel kinderen als volwassenen doen nuttige verkeerservaring op door te fietsen.

VAB en Fietsersbond geven tips om het verkeer veiliger te maken voor fietsers. Ze baseren zich hierbij op de resultaten van de nieuwe VAB-Mobiliteitsbarometer.

  1. Automobilisten moeten meer aandacht hebben voor fietsers. Eén op twee automobilisten (55%) erkent dat ze onvoldoende alert zijn voor fietsers. Chauffeurs die zelf vaak fietsen, blijken fietsers en voetgangers beter op te merken.
  2. Respect voor fiets- en voetgangersinfrastructuur is essentieel. Eén op twee automobilisten (46%) ziet wekelijks auto’s geparkeerd op voet- en fietspad. Deze overtreding is gevaarlijker dan velen denken.
  3. Fietsers moeten hun gedrag meer voorspelbaar maken voor andere weggebruikers. Eén op twee automobilisten (47%) vindt dat fietsers onvoldoende opvallen in het verkeer.
  4. De overheid moet meer oog hebben voor de veiligheid van de totale fietsroute naar school of het werk. Zeven op tien Vlamingen (73%) vindt de huidige fietsroutes niet veilig genoeg.

Tips voor de fietser om je gedrag voorspelbaar te maken:

  • Neem duidelijk je plaats in in het straatbeeld. 
  • Zoek oogcontact met de chauffeur.
  • Wacht niet tot het laatste moment om een manoeuvre uit te voeren, bijv. bij links afslaan al wat vroeger naar het midden van de rijbaan fietsen en eventueel je arm uitsteken.

Tips voor de automobilist

  • Kijk altijd achterom als je rechts afslaat. Vertrouw niet enkel op je spiegel, want deze heeft een dode hoek waarin een fietser naast of achter je onzichtbaar blijft.
  • Let er bij elke zijstraat op of er geen fietsers aankomen. Ook zij hebben voorrang van rechts.
  • Besef dat bij het begin van het schooljaar overal (onervaren) fietsers kunnen opduiken.
  • Toon begrip voor het onzekere fietsgedrag van kinderen.
  • Gebruik ook eens de fiets een van de volgende dagen in het spitsverkeer. Het geeft je een beter inzicht in de specifieke problemen van fietsers en voetgangers en het scherpt je alertheid voor deze weggebruikers aan.

Tips voor de start van het schooljaar

  • Voor ouders met jonge kinderen: ga zoveel mogelijk (samen) met de fiets naar school. Hoe meer verkeerservaring kinderen opdoen, hoe eerder ze klaar zijn om alleen te fietsen.
  • Voor ouders van 10 tot 12-jarigen: ga deze week nog de fietsroute eens samen verkennen en fiets indien mogelijk de eerste schooldag(en) mee.
  • Voor automobilisten: stap vaker op de fiets, ook voor functionele verplaatsingen. Het zal je helpen om fietsers beter op te merken bij het autorijden, en het is handig,
  • gezond en leuk.

Meer info

Bekijk het persdossier met meer conclusies uit de Mobiliteitsbarometer