Terugblik oktober 2019

04/11/2019 - Algemeen

De Fietsersbond is de belangenbehartiger van alle fietsers in Vlaanderen en Brussel. Met 23.000 leden en 900 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor veilig fietsen, voor een echt fietsklimaat. Hieronder vind je een greep uit de voorbije en komende acties van onze lokale afdelingen, in jouw buurt. 

  • Met de overschakeling naar het winteruur wil de Fietsersbond Deinze fietsers aanmoedigen om voldoende zichtbaar te zijn in het verkeer. Met de campagne ‘laat je zien op je fiets’ willen ze het belang van goede fietsverlichting benadrukken. Ze verkochten fietslichtjes en fluohesjes en deelden zadelhoezen en warme chocomelk uit.

  • De Halloween-editie van de Critical Mass in Sint-Truiden was een groot succes. Meer dan 60 Truienaren reden mee op de zonnige herfstdag. De foto’s kan je bekijken op hun Facebookpagina.

  • In Westerlo werd deze maand een Honing- en Azijntocht gehouden met onder andere de burgemeester, schepenen, gemeenteraadsleden en de lokale Fietsersbond. Na de fietstocht werden ook foto’s bekeken van goede en minder goede fietsinfrastructuur in de gemeente en bij een drankje werden verschillende ideeën aangebracht.

  • Het Laatste Nieuws uit Aalst hield op hun Facebookpagina een rondvraag naar gevaarlijke punten voor fietsers in de stad. Een aantal onveilige punten keert daarbij regelmatig terug. Veel van die punten werden de voorbije jaren reeds gemeld via het meldpunt dat de Aalsterse Fietsersbond had opgestart. Die meldingen werden doorgegeven aan de dienst en schepen mobiliteit van de stad, maar sinds de verkiezingen loopt die communicatie moeilijker. De nieuwe schepen wil overal binnen de ring fietsstraten, maar dat is volgens de Fietsersbond niet de oplossing. Zij stellen dat de regels in die straten niet worden gehandhaafd. De schepen van Mobiliteit wil daar verandering in brengen.

  • Na een actie van de Fietsersbond van Dendermonde, rond de fietsonveiligheid op de Mechelsesteenweg, bestaat de kans dat het fietspad een ‘grondig onderhoud’ krijgt. Klachten over de steenweg werden doorgegeven via meldpuntwegen.be en dat bleef niet onopgemerkt. Er werden al wat lichte herstellingen uitgevoerd, maar het is wachten op de goedkeuring van het ministerie voor het project kan opgenomen worden in het investeringsprogramma 2020-2022.

  • De Fietsersbond van Lier wil, door samen met de leden en sympathisanten een fietstocht te maken, fietsers bij elkaar brengen. De eerste Bike Ride vond plaats op 11 oktober en vertrok op de grote markt.

  • Het nieuwe fietspad op de Fruithoflaan in Berchem werd feestelijk geopend, maar de lokale Fietsersbond is allesbehalve enthousiast. Het is te smal om aan de hedendaagse normen te voldoen en het is lastig voor fietsers die er wonen of winkelen omdat ze moeilijk op het fietspad raken.

  • Op het kruispunt van de N16 en de Doornstraat in Temse is een nieuwe lichtenregeling. De lokale Fietsersbond is hierover best tevreden, maar de korte oversteektijd (14 seconden) voor voetgangers en fietsers is wel een minpunt.

  • Als maandelijkse actie fietsten ze bovendien lang het fietspad van de Cauwerburg richting Tielrode, een pijnpunt voor de fietsinfrastructuur in de gemeente. Het fietspad is dringend aan een opknapbeurt toe, net als de andere fietspaden in de gemeente.

  • In Grembergen bij Dendermonde werd door leden van KVG Grembergen, de Gezinsbond en de Fietsersbond Dendermonde gewandeld om verkeersonveilige knelpunten voor zwakke weggebruikers in kaart te brengen. De geplande fietstocht werd door het slechte weer geannuleerd. De actievoerders verwachten van het beleid dat deze gevaarlijke punten worden aangepakt.

  • De Fietsersbond van Tienen wacht op de afwerking van de fietsenstalling aan het station. De fietsenrekken worden meer gebruikt dan ooit, sedert het betalend maken van de autoparking, maar de nieuwe stalling heeft nog geen dak. Tevens hopen ze op voldoende brede fietsrekken, ruimte voor buitenmaatse fietsen, een afgesloten gedeelte voor dure fietsen en een fietspunt.

  • De schepen van Mobiliteit in Gent laat onderzoeken of het een goed idee is om fietsers toe te laten op het trottoir te rijden aan bepaalde werven. De Gentse Fietsersbond pleitte daar al eerder voor. Zij vinden dat stapsvoets fietsen op het trottoir (bij werken aan de straat) moeten kunnen, als fietsers hun gezond verstand gebruiken.

Ook volgende maand hebben de afdelingen heel wat in petto. Hierbij een greep uit het aanbod.

  • Op dinsdag 12 november is het weer zover: fietsers worden verlicht tijdens de actie ‘Be bright. Use a light’, georganiseerd door Brussel Mobiliteit. Hiervoor is de Fietsersbond samen met GRACQ nog op zoek naar vrijwilligers!

  • De Fietsersbond van Sint-Truiden start dit najaar met een lokale inzamelactie. Ze zamelen tweedehands fietsspullen in om een nieuw leven te geven aan de kinderen en de volwassenen van het Fedasil. Alle info vind je in hun nieuwsbrief!

  • In november starten twee nieuwe afdelingen. Op dinsdag 19/11 start de Fietsersbond Lommel. Op deze opstartbijeenkomst kom je te weten hoe een afdeling van de Fietsersbond werkt en wat het allemaal inhoudt. Dit is een eerste, aftastende en vrijblijvende bijeenkomst: je kan Fietsersbond Lommel helpen opstarten met een klein of groot engagement, of gewoon eens komen luisteren als sympathisant. Vrijdag 29/11 is er de opstart van de Fietsersbond Kortenberg. Wil je graag op de hoogte blijven? Stuur een mailtje naar kortenbergfietst@gmail.com of laat een berichtje achter op de Facebookgroep 'Kortenberg Fietst!'. Je kan trouwens je aanwezigheid ook bevestigen via het Facebook evenement.

Wil je zelf graag het verschil maken in jouw buurt? Wil je graag meewerken met een groot of klein engagement? Ontdek wat jij kan doen op fietsersbond.be/injebuurt.