Oversteken aan het Mestputteke? Neem een boek mee!
De voorbije jaren zagen we steeds meer bedelknopjes opduiken aan verkeerslichten. Voetgangers en fietsers worden er uit de lichtencyclus genomen en krijgen enkel nog groen als ze op een bedelknop hebben gedrukt. Vooral het Agentschap Wegen en Verkeer van minister Lydia Peeters, maar ook de stad Antwerpen zijn hiervoor verantwoordelijk. Voor voetgangers en fietsers betekent dit extra veel tijdverlies, want - tenzij iemand anders al gedrukt heeft - heb je nooit meer automatisch groen als je aan zo'n kruispunt aankomt. Doorstroming is blijkbaar enkel belangrijk voor autoverkeer. De bedelknopjes maken duidelijk waar de échte prioriteit ligt.
Eén concreet voorbeeld slaat alles: sinds er aan het Mestputteke in Deurne bedelknopjes zijn geplaatst, gebeurt het voortdurend dat fietsers en voetgangers die de Boterlaarbaan willen oversteken, zelfs na het indrukken van de knop, geen groen krijgen. Het wordt rood voor het verkeer op de Boterlaarbaan (N116), waarna het groen wordt voor de auto's die uit de Herentalsebaan (N116a, deel winkelstraat) komen. Daarna wordt het gewoon terug groen wordt voor de auto's op de Boterlaarbaan, zonder dat voetgangers en fietsers groen hebben gekregen. Zeker als er een tram aankomt, is het altijd prijs. Wij zagen zelfs al hoe de auto's op de Boterlaarbaan tot 3 maal toe groen hadden zonder dat voetgangers of fietsers mochten oversteken. Als je weet dat de standaardcyclus er ongeveer 2 minuten duurt, dan kan je voor de zekerheid best een boek meenemen als je de Boterlaarbaan wil oversteken ('Wachten op Godot' schijnt een aanrader te zijn).
Dit alles zorgt voor heel wat frustratie bij voetgangers en fietsers. Je ziet mensen na de eerste verbazing nogmaals verwoed op de knopjes drukken. Het gevolg is dat hier massaal door het rood wordt overgestoken. We zagen al mensen met een rollator de viervaksbaan door het rood oversteken.
Het wraakroepende is dat deze anomalie door de Fietsersbond Deurne ondertussen al 3 keer aan het AWV is gemeld. De eerste keer dateert al van november 2019. We zijn dus al anderhalf jaar verder en het probleem is nog steeds niet aangepakt. Blijkbaar moeten er weer eerst doden vallen voor er actie wordt ondernomen. De 'Veilig oversteken, gebruik drukknop en wacht op groen’ bordjes die bij de bedelknopjes hangen, laten dus vooral een bittere nasmaak.
Foto: Joris Herregods / Gazet van Antwerpen