Melden werkt

14/03/2024 - Algemeen

Via de mailbox van Fietserbond Antwerpen komen heel regelmatig meldingen van bezorgde fietsers die obstakels tegen komen op hun fietsweg. De meeste meldingen zijn terecht, omdat ze hinderlijk zijn voor fietsers. Regelmatig zijn er ook meldingen van ronduit gevaarlijke situaties. Dat er zoveel bereidheid is tot melden juicht Fietsersbond enorm toe, want sommige meldingen zijn heel urgent.

Voor infrastructuurwerken of plannen die structureel fout zijn of omleggingen die niet logisch of begrijpbaar zijn worden we graag op de hoogte gesteld.  Hiermee kunnen we naar de Antwerpse en Vlaamse beleidsmakers stappen om alternatieven voor te leggen of mogelijke oplossingen aan te reiken. Echter, de Fietsersbond kan veel situaties niet rechttrekken, omdat de politieke moed ontbreekt. In veel gevallen is het ongehoord dat vrijwilligers het werk van de overheid op zich nemen, omdat de beleidsmakers hun werk niet doen.

  • Voor echt dringende meldingen of gevaarlijke situaties is het daarom veel efficiënter rechtstreeks bij de politie een melding te doen. Dat kan via de Blauwe lijn van Antwerpen op het nummer 0800 123 12 of via pz.antwerpen.ilp.blauwelijn@police.belgium.eu
  • Stel je een gevaarlijke situatie of probleem vast langs een (Gewest) weg?  Dat kan je dat melden op het Meldpunt Wegen van het Vlaamse Gewest of telefonisch via het gratis nummer 1700.
  • Voor meldingen in het havengebied van Antwerpen Port of Antwerp-Bruges (portofantwerpbruges.com)
  • Minder urgent meldingen kunnen via meldingen.antwerpen.be
  • Via de Fietsersbond app kan je andere fietsers op de hoogte brengen van een probleem op je fietsroute. De meldingen komen ook terecht bij de VRT-verkeersredactie. Die beoordeelt de melding en neemt ze op in het radio verkeersnieuws
    Want verkeersinformatie is er niet enkel voor automobilisten. #meldenwerkt