Het lichtend pad in Genk

23/06/2017 - Limburg - Genk

Genk, 23 juni 2017

Beste schepen Dhoore,

sinds kort hebben enkele Genkenaren met een zwak voor dagelijks fietsen zich verenigd. Fietsersbond Genk wil in de eerste plaats een steentje bijdragen aan het stimuleren van de fietscultuur in Genk. We merken dat het stadsbestuur ook deze ambitie heeft en volop experimenteert met kleine en grotere ingrepen. Zoals ook de eerste fietsstraat.

Van alle (sterke) inzendingen heeft Genk vandaag de fietsverkiezing van De Standaard gewonnen. Het Lichtend Pad is een terechte beloning voor een radicale keuze van het stadsbestuur die geresulteerd heeft in een rode Genkse draad naar en van onze grootste scholencampus. De gehaaste auto in het kielzog van de Genkse scholier. Heerlijk. En ja, het klopt dat er minder wagens te tellen vallen in de Reinpadstraat.

Maar als Fietsersbond Genk willen we ook een kanttekening maken. Zeker in onze stad, waar we de fietscultuur nog verder moeten laten doordringen, is het belangrijk om de hindernissen in de kiem te smoren. En wij helpen graag mee aan de uitvoering van elk positief project, maar er zijn sommige zaken die enkel de (lokale) overheid kan doen.

Concreet zouden wij de komende tijd meer aandacht willen vragen voor:

  •  Het in kaart brengen en wegwerken van de knelpunten, die verschillende potentiële fietsroutes nu onderbenut maken. Op de Reinpadstraat ter hoogte van de Collegelaan (wat nu wordt aangepakt), op de Schabartstraat zal de aansluiting met de Hoogstraat cruciaal zijn. Net zoals het Junior Team dit jaar ook aanhaalde denken wij dat het nuttig kan zijn om, bijvoorbeeld in samenwerking met Route2school, samen met de scholieren hun routes in kaart te brengen.
  • Gerichte controles, want al zijn er negen bestuurders op tien die zich hoffelijk gedragen, die ene op de tien zal het voor een hoop anderen (en niet alleen fietsers) verpesten. Elke ochtend rond de schooluren blijkt dit nog nodig op onze fietsstraat. 

We zijn ervan overtuigd dat er voldoende goede redenen zijn voor de gemaakte keuzes. We zijn er ook van overtuigd dat slimme maatregelen van een lokale overheid daarom niet altijd meteen zo gezien worden door betrokkenen.

Fietsersbond Genk vraagt om de bekroonde Reinpadstraat niet los te laten, maar blijvend aandacht te blijven hebben voor de veiligheid van de eerste fietsers die er gebruik van maken. Deze inspanningen zullen doorwerken op lange termijn. Ze zullen ook leerlessen opbrengen voor volgende fietsstraten.

Wij hopen dat u merkt dat wij deze brief schrijven vanuit betrokkenheid en met een uitgestoken hand om samen de fietsstraat van Genk nog lang als een sterk voorbeeld te kunnen tonen aan Vlaanderen.

 

Met fietsgroeten,

Fietsersbond Genk