Fietsersbond viert 20ste verjaardag met eigen bier en boek

30/11/2015 - Algemeen

Op zaterdag 28 november blikte de Fietsersbond op een feestelijke manier terug op haar 20-jarig bestaan. De beweging heeft al talrijke wapenfeiten behaald maar rust niet op haar lauweren. Haar doelstellingen van de komende 20 jaar blijven ambitieus: fietssnelwegen, e-bikes, fiets-fiscaliteit… Aan de hand van een boek (en een eigen bier) licht de Fietsersbond een tipje van de sluier.

De belangrijkste wapenfeiten

De Fietsersbond is ontstaan uit de gebundelde krachten van vrijwilligers die besloten om de fietsers een stem te geven via een overkoepelende vereniging. Sindsdien heeft de beweging een hele reeks wapenfeiten verwezenlijkt die het fietsen in Vlaanderen en Brussel aanzienlijk bevorderd hebben.

• Met de fietsvergoeding kunnen bedrijven hun fietsende werknemers belonen en aanmoedigen.
• Met het motiveringsprogramma Bike to Work verzamelen iedere dag 25.000 woon-werk-fietsers allerlei bijkomende voordelen.
• Dankzij de talrijke audits met de meetfiets weten gemeenten en provincies hoe ze best verder investeren in hun fietsinfrastructuur.
• Door hun acties en intensief lobbywerk mogen fietsers in de meeste eenrichtingstraten in tegenrichting rijden, mogen ze op sommige kruispunten rechtsaf door rood rijden en zijn er honderden kilometers fietspad bij gekomen.

Felicitaties van de ministers van mobiliteit

In de afgelopen 20 jaar heeft de Fietsersbond een goede verstandhouding opgebouwd met de verschillende overheden. De verschillende ministers van mobiliteit waren afgelopen weekend dan ook aanwezig op het verjaardagsfeest om hun felicitaties te geven.

• Federaal minister voor Mobiliteit Jacqueline Galant kondigde aan om de wegcode volledig te herzien en te vereenvoudigen, met meer aandacht voor de fietser. De Fietsersbond zal een belangrijke rol spelen in dit ambitieus project. “De fiets is de winnende keuze voor het klimaat, de leefbaarheid en de mobiliteit. Fietsvriendelijkheid en verkeersveiligheid gaan hand in hand,” aldus Dominique Laurent, kabinetsmedewerker van minister Galant.

• Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts bedankte de Fietsersbond om het beleid al 20 jaar scherp te houden. “Vooral in het drukke woon-werkverkeer wordt de fiets steeds meer het lichtpunt aan het einde van de tunnel. Daarom investeren we resoluut in een fietsplan met 80 fietssnelwegen. Op deze trajecten kunnen gemeenten nu al 80 procent van hun investeringen terugkrijgen, maar in de toekomst wordt dat misschien 100 procent.”

• Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet benadrukte dat de fiets het middel bij uitstek is voor een betere luchtkwaliteit en een leefbare stad. “Dit land heeft al 50 jaar lang een sterke autolobby, wat mede de populariteit van bedrijfswagens verklaart. De Fietsersbond is een pionier geweest. Deze beweging moet blijven groeien om ervoor te zorgen dat mensen twee keer gaan nadenken hoe ze zich verplaatsen. We moeten evolueren van een stad van auto’s naar een stad van mensen. En dat zal met de fiets gebeuren.”

Fietsersbond brengt publicatie en Zinnebir uit

Ter gelegenheid van haar verjaardag geeft de Fietsersbond een boek uit over de fietsbeweging in Vlaanderen en Brussel. “Vooruit met de fiets!” blikt niet alleen terug op een opmerkelijke geschiedenis, maar kijkt ook vooruit naar een ambitieuze toekomst, met krantenkoppen als: “Stoplichten op fietsroutes heten voortaan snellichten” en “Fietsen naar school boomt opnieuw”.

Fietsersbondvoorzitter Dirk Bauweleers riep de bevoegde overheden op om echte keuzes te maken. “Het en-en beleid zit diep ingebakken op alle beleidsniveaus. Naast alle investeringen in de fiets blijft de salariswagen verder oprukken. Om echte keuzes te maken voor het klimaat, de volksgezondheid en een vlotte mobiliteit moet de fiscale kloof worden omgedraaid, zodat fietsen de vanzelfsprekende, voordeligste en veiligste manier wordt om je te verplaatsen.”

Om haar 20ste verjaardag op te luisteren liet de Fietsersbond een bier bij de Brusselse brouwerij Brasserie de la Senne brouwen. Samen met de ministers hieven alle aanwezigen het Fietsersbondbier op de komende 20 jaar.