Fietsersbond Herentals overhandigt memorandum aan toekomstig burgemeester Jan Bertels

13/10/2024 - Antwerpen - Herentals

In de vooravond van vrijdag 18 oktober overhandigde Fietsersbond Herentals haar memorandum aan de toekomstig burgemeester Jan Bertels van Vooruit. Ze deden dit aan de Poederleeseweg, een van de zwarte punten in Herentals waarvoor in het memorandum concrete aanbevelingen zijn opgenomen.

Lees het memorandum hier.

Prioriteiten en concrete voorstellen

Met het memorandum vestigt de Fietsersbond de aandacht op de nood aan een veiliger, duurzamer en fietsvriendelijker Herentals. Ze focussen op zes prioriteiten waarbinnen telkens concrete aanbevelingen zijn opgelijst :

  1. Herverdeel de ruimte en stimuleer de modal shift.
  2. Zet in op fietsveiligheid.
  3. Blijf investeren in infrastructuur én mensen.
  4. Zet in op handhaving.
  5. Zet in op goede en veilige fietsenstallingen.
  6. Zet in op participatie en samenwerking.

Een dubbele kans voor Herentals

“De nieuwe bestuursploeg van burgemeester Bertels krijgt nu een dubbele kans”, aldus Wim Peersman van Fietsersbond Herentals. “Enerzijds kan ze de mobiliteit in onze stad toekomstgericht herdenken. De Herentalsenaren stimuleren en ondersteunen bij hun keuze voor een andere, duurzamere manier om zich te verplaatsen, de zogenaamde modal shift, is daarbij het uitgangspunt. Anderzijds kan het nieuwe stadsbestuur de reeds gemaakte plannen met nieuw vuur uitvoeren”, stelt Peersman. Wim De Groof van de Fietsersbond vult aan: “Neem nu het verbeteren van de fietsveiligheid op de Poederleeseweg waar we ons momenteel bevinden. De stad moet dringend met nieuwe energie druk uitoefenen op de Vlaamse overheid om maatregelen te nemen. Onder dit, maar ook andere dossiers wil Fietsersbond Herentals haar schouders zetten, samen met het stadsbestuur".

“Ik neem het memorandum met interesse in ontvangst,” aldus Jan Bertels tijdens de overhandiging. “We gaan ermee aan de slag. Veilig, vlot en comfortabel fietsverkeer is wat we allen wensen, zonder daarbij het draagvlak uit het oog te verliezen. Als toekomstig burgemeester ben ik ervan overtuigd dat Fietsersbond Herentals en bij uitbreiding alle fietsers en zachte weggebruikers in Herentals hierbij een belangrijke participatieve rol te spelen hebben."

Fietsersbond Herentals kijkt alvast uit naar de komende zes bestuursjaren en hoopt op een constructieve samenwerking met zowel de nieuwe schepen van mobiliteit als de burgemeester. Als afsluiter overhandigden de vrijwilligers een voorraadje energiedrank en -bars aan de kersverse burgemeester. "Het werk op de plank is immers niet min, de goesting om er samen aan te werken groot", aldus de Fietsersbond.

Lees het memorandum hier.