Fietsers vragen de Sint om een fietsvergoeding voor iedereen

05/12/2012 - - Algemeen

Vanmorgen deelden de Fietsersbond met GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens samen met Sinterklaas chocoladecenten uit aan alle fietsers op de Brusselse Ring. Want wie kiest voor de fiets houdt zichzelf gezond, vervuilt het milieu niet en veroorzaakt geen files. Helaas stimuleert het fiscaal systeem die keuze niet. Een fietsvergoeding voor iedereen en een verlaging van de RSZ voor fietsende werknemers zouden op korte termijn al veel veranderen. 

Het huidige fiscale systeem duwt mensen letterlijk in de auto. Het fiscale voordeel van bedrijfswagens is naar schatting 4.1 miljard € per jaar (1). De jaarlijkse totale som van de uitgekeerde fietsvergoedingen daarentegen bedraagt slechts 43 miljoen (2).

Een juiste fiscale hervorming kan niet anders dan een thema zijn voor de verkiezingen. Een verschuiving van belasting op arbeid naar belasting op vervuiling moet daarin de rode draad vormen. Voor mobiliteit betekent dat  meer lasten voor autogebruikers, minder lasten voor fietsers en andere gebruikers van duurzame vervoersmodi. 

In afwachting daarvan pleiten beide fietsverenigingen voor een vergoeding voor alle fietsende werknemers. Nu is de fietsvergoeding een gunst waar werknemers zelf om moeten vragen. Velen van hen krijgen die nog niet. Om de lasten voor bedrijven niet verder te verhogen en hen aan te moedigen om mensen aan het fietsen te zetten, vraagt de Fietsersbond in het geval van fietsende werknemers een evenwaardige vrijstelling op de RSZ-bijdrage. 

De kosten van een RSZ-verlaging worden gecompenseerd door een verlaging van de uitgaven in de gezondheidszorg. Uit recent onderzoek (3) blijkt dat een licht gewichtsverlies bij personen met overgewicht de staatskas alleen al jaarlijks 200 miljoen euro kan opleveren. Fietsende werknemers bewegen al snel een half uur per dag, wat hun gewicht ten goede komt. En fietsen heeft nog tal van andere gezondheidsvoordelen.

Studies (4) hebben uitgewezen dat het uitbetalen van de fietsvergoeding leidt tot een toename van het aantal fietsende werknemers met 50%. “Een prima maatregel dus om het aantal fietsers te doen stijgen”, vindt Roel de Cleen van de Fietsersbond. “Meer fietsers betekenen een meer milieubewuste, gezondere samenleving en dat moet absoluut aangemoedigd worden. “

(1) BBL, Fiscale Fiche 2011
(2) De Standaard 15/6/2011, Aantal fietsvergoedingen in laatste vijf jaar verdubbeld
(3) De Morgen 29/11/2013, Betere aanpak obesitas kan jaarlijks 200 miljoen opleveren
(4) Website Fietsberaad Nl, Belgisch onderzoek: fietsvergoeding verdubbelt fietsgebruik