Fiets je naar je werk of school? Plan een fietsvriendelijke route met deze nieuwe Bike to Work app

25/08/2020 - Algemeen

De zomervakantie zit er bijna op. We pendelen weer naar het werk en volgende week dinsdag brengen tal van (groot)ouders hun kinderen weer naar school. Kiezen ze voor de fiets, dan is het vaak zoeken naar de beste route. Zeker als ze die willen combineren met hun fietsrit naar het werk of de winkel. De gloednieuwe Bike to Work app van de Fietsersbond biedt hier dé oplossing. Je kan kiezen uit een veilige, pendel of snelste route. De app laat bovendien toe om je ritten te tracken. En fietsers kunnen een afgesloten route of ongeval melden. Met die fietsdata kan gerichter worden ingezet op veilige fietsinfrastructuur en worden fietsers beter geïnformeerd.
 
Met de nieuwe Bike to Work app wil de Fietsersbond drempels om te fietsen naar het werk of school verlagen. Je plant een fietsvriendelijke route en laat je navigeren. Er is keuze uit 3 routeprofielen:

  • De pendelroute: een veilige en comfortabele route naar het werk die weinig inboet aan snelheid, bij voorkeur langs een fietssnelweg.
  • De veilige route: een route die niet langs een drukke weg loopt, een fietspad heeft of enkel voor fietsers en voetgangers bestemd is.
  • De snelste route: een route die je zo snel als mogelijk naar je bestemming brengt.

       
Meld een afgesloten route of een ongeval
Fietsers kunnen met de Bike to Work app ook een afgesloten route of een ongeval melden onderweg. De meldingen worden getoond aan iedereen die de app raadpleegt. Op die manier wil de Fietsersbond fietsers beter informeren over fietsomstandigheden en gevaarlijke punten.

Meer fietsdata
De app laat toe om je fietsritten te tracken. Op dit moment worden er te weinig fietsdata verzameld (in tegenstelling tot data over autoverkeer). Zeker aan ‘floating bike data’ (waar er gefietst wordt) bestaat een tekort.
De Fietsersbond wil mensen aanzetten om via de app hun ritten te tracken. De data worden anoniem verwerkt en laten de Fietsersbond toe om gerichter te lobbyen voor fietsinfrastructuur bij wegbeheerders en overheden.

Extra’s als je werkgever deelneemt
Neemt je werkgever deel aan Bike to Work dan maken de extra functionaliteiten van de app fietsen naar het werk nog leuker. De werkgever betaalt een jaarlijks lidgeld. Al 290 werknemers en 12.000 werknemers nemen deel.

  • Ritten naar het werk registreren voor je fietsvergoeding.
  • Een team met collega’s maken om deel te nemen aan een challenge.
  • Een team met collega’s maken om samen te fietsen.
  • Deelnemen aan de Veloterij, de online fietsloterij.
  • Fietsen voor het goede doel tijdens Bike for Life.
  • Bike coins inruilen tegen vouchers.

 
Download de Bike to Work app via Google Play of de Apple App store.
   
 
Bike to Work is een programma van de Fietsersbond vzw en geniet de steun van Bosch eBike Systems, Slim naar Antwerpen en New Mobility Network.
De Bike to Work app was mogelijk dankzij Smart Mobility Belgium, een initiatief van de ministers De Croo, De Backer en Bellot.