Een Fiets voor Iedereen in Edegem

12/07/2024 - Antwerpen - Edegem

Help ons onze droom waar te maken: “Heel Edegem Fietst”. Hoe mooi zou dat zijn?

Vlaamse feestdag 11 juli 2024 zal ons lang bijblijven. Onze voorzitter Leo Deleu mocht de Prijs voor Verdienste van de gemeente Edegem in ontvangst nemen. “Ik kreeg deze onderscheiding voor mijn inzet voor de fietsers in Edegem. Welnu, ik wil me vanaf dit jaar vooral inzetten voor mensen in Edegem die niet fietsen”, zegt Leo.

Er kunnen veel redenen zijn om niet te fietsen: ik heb geen fiets; waar ik woon kan ik mijn fiets niet veilig stallen; mijn fiets is gestolen; ik leerde nooit fietsen; ik vind fietsen te gevaarlijk; mijn ouders vinden fietsen te gevaarlijk; ... Niet kunnen fietsen is een inperking van de vrijheid, zeker voor mensen die niet over een auto beschikken. Wat ook de reden is, we willen al deze mensen de kans geven om te fietsen, met de steun van het project "Een Fiets voor Iedereen" van de Fietsersbond.

We bezorgen fietsen aan wie geen fiets heeft. We mochten al tientallen fietsen ontvangen van milde schenkers. Onze vrijwilliger Serge Van Doren brengt de fietsen in orde. We bezorgen deze fietsen aan mensen die er een nodig hebben. Wie niet kan fietsen of het is verleerd, willen we fietslessen geven. Bent u of kent u iemand die een fiets en/of fietslessen nodig heeft, aarzel niet om een mailtje te sturen naar edegem@fietsersbond.be en we kijken hoe we kunnen helpen.

Wie gaat dat allemaal betalen? We roepen alle werkende mensen en alle werkgevers op om de actie “Bike for Life" te steunen. Het geld dat op die manier wordt ingezameld, komt ten goede aan de projecten van "Een Fiets voor Iedereen".

Aan de gemeente doen we een oproep om niet alleen voor autoparkeerplaatsen te zorgen, maar ook aandacht te hebben voor fietsparkeren. Vooral in de buurten met appartementsgebouwen zoals Buizegem of met kleine woningen zonder garage en voortuin zoals in de Onafhankelijkheidsstraat en omgeving. 

We vragen de gemeente om woonomgevingen kindvriendelijker in te richten, zodat ook kinderen zich zelfstandig kunnen verplaatsen. We willen van onze woonbuurten échte leefbuurten maken zoals beschreven in Rapport Fix the Mix: aanpak voor veilig fietsen in gezonde buurten - Fietsberaad Vlaanderen. Want als onze straten veilig zijn voor kinderen, dan zijn ze veilig voor iedereen.

Help ons onze droom waar te maken: “Heel Edegem Fietst”. Hoe mooi zou dat zijn?