Een aantrekkelijke gemeente dankzij wervend fietsbeleid

01/09/2018 - Algemeen

Resoluut de kaart van de fiets trekken, betekent werken aan een geïntegreerd fietsbeleid. Geïntegreerd fietsbeleid is teamwerk. Fietsbeleid dat enkel berust op de schouders van één schepen, uiteraard die van mobiliteit, heeft minder kans van slagen. Wanneer het hele schepencollege een breed gemeentelijk project ondersteunt waarin de fiets de hoofdrol speelt, dan werkt het samen aan een inspirerend project.

Een gemeente die is ingericht op maat van fietsers en voetgangers heeft alleen maar voordelen: efficiënt gebruik van beschikbare ruimte, meer leven op straat, meer sociale controle, meer verkeersveiligheid, een betere bereikbaarheid, properder lucht en een gevoelige verbetering van de algemene levenskwaliteit. Kortom, een fietsgemeente is een aantrekkelijke gemeente.

Ontwerp, denk en organiseer vanuit fietsers en voetgangers, jong én oud. Vandaag moeten fietsers en voetgangers het vaak stellen met de ‘restruimte’. Dat is de ruimte die overblijft eens de rijbanen van de auto zijn ingetekend. Maar een gemeente die aantrekkelijk wil zijn en blijven, draait die logica om. Alles begint met actieve weggebruikers die volop ruimte krijgen.

Maak fietsers en voetgangers maatgevend in woonwijken, handelskernen, schoolomgevingen en alle andere plekken waar veel activiteiten zijn. Denk niet langer in termen van autodoorstroming, vraag je niet langer af hoeveel auto’s er per uur kunnen passeren, maar denk in termen van aantal mensen. Durf duidelijke keuzes maken voor de fietser en de voetganger.

Die samenwerking wordt tastbaar door de invoering van de fietstoets. Dit is een concreet hulpmiddel om bij elke beslissing binnen elk beleidsdomein de vraag te stellen wat de mogelijke impact is op het fietsgebruik. Elke opportuniteit die fietsen vanzelfsprekend kan maken, moet worden aangegrepen. Is de impact op het fietsgebruik positief: fantastisch, en misschien kan er nog meer worden uitgehaald? Is er geen impact: kan er toch iets worden uitgehaald? Is een maatregel negatief voor het fietsgebruik: zullen we bijsturen?

Met de tien tips, willen we alle gemeenten uitdagen om in 2024 fietsen in de gemeente helemaal vanzelfsprekend te maken. De tips zijn gericht aan het voltallige schepencollege en de burgemeester. Dit is een project voor iedereen die er woont en bestuurt. 

Lees onze tips voor Vlaamse gemeenten hier

Lees onze tips voor Brusselse gemeenten hier