Is de Vismarkt toffer zonder fietsen?

17/07/2016 - Antwerpen - Mechelen

De Fietsersbond vraagt het de fietsers zelf.

Dezer dagen worden fietsers aangemaand om hun fiets te parkeren buiten de Mechelse Vismarkt, meer bepaald op zogenaamde rode lopers op de Ijzerenleen en de Haverwerf. Dit gebeurt door middel van aankondigingen in het stadsmagazine De Nieuwe Maan, en via bierkaarten bij de plaatselijke horeca, zoals de foto bovenaan dit artikel.

De Fietsersbond Afdeling Mechelen vindt dit een weinig doordachte beslissing, en betreurt ze dan ook ten zeerste, ook al gaat het hier enkel om "sensibilisering".  De modale fietser rijdt immers niet alleen graag tot vlakbij zijn of haar bestemming, maar parkeert zijn of haar stalen ros ook het liefst in het zicht, of minstens: daar waar sociale controle is. Je zal immers maar met een dure elektrische fiets stadinwaarts komen, en hem achteraf niet meer terugvinden op de genoemde parkeerplaatsen.

Anderzijds zijn wij uiteraard ook gekant tegen slordig geparkeerde fietsen, zeker als die de doorgang voor andere weggebruikers belemmeren. Daarom hebben wij een constructief voorstel om de ruimte naast de Lamot-brug, ter hoogte van de ondergrondse glascontainers, die toch niet kan gebruikt worden als terrasoppervlak, in te richten als vaste fietsenstalling.

Wanneer de toevloed van fietsen nog groter wordt, meestal 's avonds, sluiten de winkels op de Vismarkt hun deuren. Als die winkeliers dan een rode loper zouden uitrollen, dan kunnen daar nog enkele 10-tallen fietsen op een ordentelijke manier, en toch vlakbij bestemming, geparkeerd worden. Dàt zou pas een klantvriendelijke houding van de middenstand zijn, wanneer zij -letterlijk- de rode loper uitrolt voor fietsen en hun berijders!

Om te weten wat de fietser in Mechelen hiervan vindt, gingen wij op een zaterdagavond postvatten aan de ingang van de Vismarkt en stelden hem/haar de vraag. 2/3 van de bevraagden is voorstander om zijn fiets op de Vismarkt zelf te kunnen parkeren.
Maar wij vragen ook graag jouw mening als fietser.

Neem even de tijd en vul onze enquête in.