De Hertoghe Herbront
Van Karel Oomsstraat naar Karel Droomsstraat
Een groep studenten Stedenbouw en Ruimtelijke Planning van de Universiteit van Antwerpen heeft op vraag van de Fietsersbond geadviseerd over een betere inrichting van de Karel Oomsstraat. Dit gebeurde in het kader van het keuzevak CommunityService Learning (CSL). Dit is een onderwijsbenadering waarbij studenten hun kennis en ervaringen gebruiken om aan een maatschappelijk project (mee) te werken. Het biedt studenten een praktijkervaring en tegelijkertijd wordt er een positieve bijdrage geleverd aan de samenleving.
De vraag van de Fietsersbond Antwerpen was om een inspirerend en door de buurt gedragen ontwerp te maken voor het centrale kruispunt van de Karel Oomsstraat (Markgravelei, Doornelei, Korte Lozanastraat en Karel Oomsstraat) midden in de Hertoghe. We willen veiligere en logischere fiets- en wandelroutes, meer groen en natuur in de stad en meer ontmoetingsplekken voor de buurt.
Op maat van een 10 jarige
De reden waarom de Fietsersbond dit initiatief ondersteunt is duidelijk voor de buurtbewoners en passanten. De huidige situatie is chaotisch en onveilig voor elke weggebruiker, omdat teveel verkeerstromen samenkomen in een slecht ontworpen gebied. Actieve weggebruikers zijn daarvan de dupe. Een herontwerp moet de veiligheid van fietsers en voetgangers verhogen, de zone 30 afdwingen en het wonen in de betrokken straten nog aangenamer maken. Vandaar dat we de studenten deze onderzoeksvraag meegaven: 'Hoe kan de Karel Oomsstraat getransformeerd worden tot een veilig kunstwerk dat een 10-jarige alleen kan kruisen?'
De studenten hebben buurtbewoners op verschillende manieren en momenten betrokken bij het ontwerp. Aan de hand van interviews en een vragenlijst is er een beeld geschetst van de problemen en noden van de buurt. Het ontwerp is op een buurtcomité voorgelegd, zodat het nog aangescherpt kon worden. Op deze manier is er een voorstel ontworpen, dat zo veel mogelijk voldoet aan de noden van de buurt.
Haalbaar concept
Fietsersbond Antwerpen is intensief meegenomen als klankbordgroep en gaf input aan de dienst Mobiliteit en dienst Ruimte van de Stad Antwerpen. Tijdens de onderzoeksfase gaf de Stad Antwerpen de eigen stand van zaken van de Karel Oomsstraat mee. De stad is immers bezig met een ontwerp in het kader van een betere waterhuishouding in de wijk.
De studenten hebben een mooi, gedurfd en haalbaar concept opgeleverd dat rekening houdt met de wensen van de buurtbewoners en alle gebruikers van het gebied, met oog op meer verkeersveiligheid, groen, rust, ontharding en plaats voor horeca. Zo kan de Hertoghe van een rommelig restgebied tussen invalswegen zich herbronnen tot een samenhangend rustpunt, een moderne open Hof van plaisantie!
Fietsersbond Antwerpen zal samen met de buurtbewoners dit concept aankaarten bij de stad over de herinrichting van de Karel Oomsstraat. Dit was het besluit na verschillende overlegmomenten met de Buurtkring Hertoghe.
Het rapport van de studenten kan je hier downloaden
Kennis van Zaken
Op 4, 5 en 6 september 2024 konden buurtbewoners hun gedacht zeggen over de heraanleg van het Albertpark, minder dan een maand later, op 2 oktober 2024, (11 dagen voor de verkiezingen), kondigt onze Antwerpse Schepen van Mobiliteit Koen Kennis samen met districtsburgemeester Paul Cordy, summiere plannen aan voor het park en enkele andere straten vlakbij het Hertoghe-projectgebied. “We hebben echt geprobeerd out of the box te denken” aldus de schepen. Jammer, maar de plannen en inzichten die buurtbewoners, de Fietsersbond en studenten tijdens hun project hebben verworven worden niet mee opgenomen in het aangekondigde project.