Dank
Pracht van een kerstcadeau
https://www.brugge.be/fietsers-en-voetgangerstunnel-aan-boeveriepoort-geopend
Dank!!
Interessante tijden voor de Brugse fietser: opening fietstunnel aan de Boeveriepoort. Een pracht van een kerstcadeau voor de meer dan duizend fietsers en wandelaars die hier elk spitsuur de drukke Albertlaan dwarsen. Ook veel chauffeurs zullen een zucht van verlichting slaken. Ze schuiven al maanden geduldig aan voor het tijdelijke fietslicht over de Albertlaan. Voor zoveel geduld: onze oprechte dank! En geniet maar mee van de vernieuwde stationsomgeving als u er straks ook eens te voet of met de fiets passeert. Infrabel bouwt intussen aan een fietstunnel parallel aan de Boeveriepoort. Er volgen nog twee fietsbruggen over de vesten en dan kan je naadloos via de Boeveriestraat doorfietsen naar het Zand.
Projecten
Eerder dit najaar werd vlakbij het AZ Sint-Jan de fietsbrug over de Oostendse vaart geïnstalleerd. De brug maakt straks de verbinding tussen Sint-Andries en de site Molenerf met het AZ Sint-Jan, de OCMW-hoofdzetel, Spermalie, een verzorgingsinstelling,… Alles samen heel wat werknemers en bezoekers waarvan er toch heel wat op fietsafstand van hun werk wonen. Een aangename fietsroute vervangt straks het drukke en weinig aantrekkelijke Ruddershove. Ongeduldige fietsers moeten nog even wachten, maar tegen Pasen zijn de werken vermoedelijk rond.
En nog wat vroeger mocht de Fietsersbond het vernieuwde fietspad van Assebroek naar Oedelem mee infietsen. Een werk van lange adem, maar met een mooi resultaat. Een veilige verbinding voor de vele scholieren die langs deze weg naar Brugge of het LTI fietsen.
Veel van de uitgevoerde werken mogen nog op het conto geschreven worden van Hilde Crevits die er als minister van Mobiliteit en Openbare Werken op dik zes jaar tijd in slaagde haar stempel te drukken op de Brugse wegen. En die daarbij telkens de fietser niet uit het oog verloor, waarvoor – uiteraard –dank namens de vele fietsers.
Maar naast de grote, in het oog springende infrastructuurwerken, zit de aandacht voor de fiets ook in veel kleine dingen. Misschien is het u niet eens meer opgevallen, maar bij de eerste winterkou zagen de Brugse fietsroutes mooi wit,… van het strooizout. Een fietsvriendelijke reflex die de laatste jaren een goed ingeburgerde gewoonte geworden is. Ook hier dankjewel, stad Brugge in dit geval. Ook de Brugse stadswachten krijgen onze waardering. Bij het begin van de donkere dagen zijn ze, met schepen Annick Lambrecht, in alle vroegte op post om aan alle poorten fietsverlichting uit te delen. Het blijft een belangrijk aandachtspunt: gezien worden is van levensbelang. En er is het proefproject met de fietsstraten in de Werfstraat en de Veldstraat. Een budgetvriendelijke oplossing waarvan we met spanning de evaluatie afwachten: gedragen automobilisten zich hier anders dan elders? Rijden ze minder snel? Verhoogt dit de leefbaarheid voor de bewoners? Benieuwd!
Overleg
Bij de voorbereiding van veel van de opgesomde projecten wordt Fietsersbond Brugge betrokken via de Gemeentelijke Begeleidingscommissie waar we door de gemeenteraad als lid aangesteld zijn. We verdedigen er uw belang: veilige, vlotte en voldoende brede fietspaden, liefst in asfalt zodat u er schokvrij over komt. Alleen jammer dat deze commissie bijna alleen maar gewestelijke projecten bespreekt. De projecten die het stadsbestuur zelfs realiseert, zoals de geplande heraanleg van de Damse Vaart Zuid, de herinrichting van de Vossensteert of de heraanleg van de Katelijnestraat, worden nog steeds als vanouds binnenskamers voorbereid.
Brugge Fietsstad ?
Het vraagteken wordt meer en meer een uitroepteken. Tussen al dat positieve fietsnieuws vallen de pijnlijk berichten des te meer op. Zo verscheen onlangs een witte fiets op het kruispunt van de expresweg en de Torhoutse Steenweg: een overgewaaide Gentse traditie die ons doet stilstaan bij een dodelijk ongeval dat hier gebeurde. Het ongeval herinnert er ons aan dat de Torhoutse Steenweg met zijn dubbelrichtingsfietspad het gevaarlijkste fietstraject van de regio blijft. Een aanpassing kan niet zonder volledige herinrichting en zal dus veel geld kosten, maar is dringend nodig. Ook op andere plaatsen leveren dubbelrichtingsfietspaden problemen op. Veel fietsers vinden ze praktisch omdat je minder moet oversteken, maar de kruispunten vragen veel meer aandacht voor veiligheid. Onze Roeselaarse collega’s gaven onlangs een gouden fietsketting aan het agentschap Wegen en Verkeer voor de realisatie van fietsveiliger kruispunten. Misschien lukt die uitdaging ook in Brugge.
Je ziet, er is nog wel wat werk aan de winkel om van Brugge Fietsstad meer dan een uitdaging te maken. Fietsersbond Brugge werkt er aan mee, met en voor jullie, onze leden!