Afdeling in de kijker: Lommel!

20/01/2020 - Algemeen

De Fietsersbond is de belangenbehartiger van alle fietsers in Vlaanderen en Brussel. Met 23.000 leden en 900 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor veilig fietsen, voor een echt fietsklimaat. Elke maand zetten we één van onze afdelingen in de kijker, deze maand is dat Lommel! Wil je je ook graag inzetten in jouw buurt voor de fietsers, dat kan! Je vindt hier alle info.

Met hoeveel zijn jullie in de afdeling?

We zijn ondertussen met 41 vrijwilligers.

Wanneer zijn jullie opgestart?

De opstart was op 19 november 2019.

Wat willen jullie graag veranderen voor fietsers in jullie stad/gemeente?

Onze recreatieve fietspaden in de natuur zijn perfect maar we willen meer veiligheid voor fietsers langs de gewone rijwegen en aan scholen. Ook het gevaarlijkste kruispunt van Limburg (N71-Stationsstraat) moet dringend veiliger gemaakt worden. Er zijn plannen maar nog geen exacte startdatum van de werken. Wij dulden geen uitstel meer en vragen dus ook aan Agentschap wegen & verkeer om dit kruispunt snel aan te passen.

Wat is jullie strafste actie tot nu toe?

We hebben een avond georganiseerd in samenwerking met beweging.net over 'luftdaten'. Er hangen ondertussen al 10 fijnstofsensors die de luchtkwaliteit meten in onze stad. In totaal komen er binnenkort min. 25 te hangen. Ook twee middelbare scholen doen mee.

Wat staat er nog op het programma binnenkort?

We zijn nog metingen aan het doen met een speedgun. Ook de voorbereidingen zijn gestart om in de lente met een riksja te gaan rijden voor mensen met beperkingen in de thuiszorg. We maken ook een poster voor wachtkamers (dokters, kinesitherapeuten...), plannen een actie op een gevaarlijk kruispunt (N71-Stationsstraat), doen mee aan de Fietsapplausdag en nog veel meer!