21/11: Werelddag van de herdenking van verkeersslachtoffers

19/11/2021 - Algemeen

Vandaag, 21 november, was het werelddag van de herdenking van verkeersslachtoffers. We spraken met Sophie Feyder van de Brusselse burgerbeweging Heroes for Zero die opkomt voor meer verkeersveiligheid. De beweging wil nul verkeersdoden en nul zwaargewonden in de Brusselse straten.

Hoe is Heroes for Zero ontstaan?

Sophie: “Heroes for Zero is ontstaan na het overlijden van Stephanie Verbraekel. Zij werd in Schaarbeek aangereden door een automobilist die 90 reed waar je 50 mag. Dat maakte toen heel wat los bij de omwonenden. Ze vonden steun bij elkaar en richtten een beweging op om verandering te eisen. Die kreeg de naam 1030/0 naar de postcode van Schaarbeek en het streefdoel van nul verkeersslachtoffers.”

“Daarna zijn er in andere buurten en gemeenten bewegingen ontstaan. Vaak ook naar aanleiding van een aanrijding van een fietser of een voetganger. In 2020 is er dan beslist om een echte organisatie op te richten die alle lokale groepen vertegenwoordigt: Heroes for zero.”

Hoe belangrijk is deze jaarlijkse herdenkingsdag?

Sophie: “Het is een heel belangrijke dag. Een aanrijding of crash maakt heftige emoties los. Daarna wordt het meestal stil. Maar voor de familie en vrienden verdwijnt het trauma nooit helemaal. Net daarom blijft het belangrijk om de slachtoffers te herdenken. Voor Heroes for Zero is het een dag die ons eraan herinnert waarom we ons mobiliseren. In Brussel vallen er gelukkig niet elke dag verkeersdoden maar dat wil niet zeggen dat het geen belangrijke en erg dringende problematiek is.”

“Voor de herdenkingsdag hebben we een oproep gedaan bij onze lokale groepen om iets te organiseren voor de verkeersslachtoffers. In Sint-Gillis zullen we voor Alfredo Diaz de herdenkingsplaat opfrissen, de boom wit schilderen en bloemen leggen. Voor Iwona zullen we in Vorst opnieuw een ghostbike plaatsen. De eerste is verwijderd maar we weten niet door wie en waarom.”

Deze week schreef Jana Antonissen in De Morgen dat het kenbaar maken van de naam van een verkeersslachtoffer impact heeft. Hoe kijken jullie hier naar?

Sophie: “Dat geeft de verkeersslachtoffers een gezicht. Eerder dit jaar werd er in Laken een man zonder papieren aangereden. Het slachtoffer bleef anoniem. Zijn dood maakte weinig los bij de mensen. Een naam is heel belangrijk, anders vergeten we verkeersslachtoffers.”

“Stephanie Verbraekel was ook journalist bij De Standaard. Haar overlijden maakte veel meer los omdat de mensen wisten om wie het ging. De impact van verkeersonveiligheid werd als het ware tastbaar.”

Is er nog iets dat je wil meegeven?

Sophie: “Iedereen kan iets doen tijdens de werelddag van de herdenking van verkeersslachtoffers. Je kan ook thuis even stilstaan bij verkeersslachtoffers. Je kan bijvoorbeeld een kaarsje branden of een berichtje sturen naar iemand die een dierbare is verloren. Veel mensen blijven immers de impact van zo’n tragedie voelen.”

Ook de Fietsersbond ijvert voor meer verkeersveiligheid

Ontdek de visie van de Fietsersbond