Met de fiets naar school

Over het algemeen kunnen kinderen zich vanaf 12 jaar alleen in het verkeer wagen, afhankelijk van de eerder opgedane ervaring. Een speelse bengel die van kleins af met zijn fiets aan ’t toeren ging, zal zich vast zelfzeker genoeg voelen om aan dit nieuwe avontuur deel te nemen. Voor klasgenootjes die voor de eerste keer in de verkeerschaos terecht komen, ligt dit uiteraard heel anders.

Het is aan te raden het schooltraject vooraf enkele keren samen uit te proberen. Geef aan waar de gevaarlijke punten zijn en hoe ze te omzeilen. Kan je kind voldoende afstanden en snelheden van het andere verkeer inschatten? Kan het achterom kijken zonder uit te wijken? Als dit allemaal onder de knie is, dan zijn ze goed op weg.

De beste weg naar school is niet noodzakelijk de kortste. Mijd drukke wegen, ideaal zijn wegen of straten met een breed fietspad, liefst afgeschermd van de weg. Straten met druk fietsverkeer zijn wel aan te raden, de automobilist is hierdoor verplicht om zijn snelheid aan te passen. Coole gekleurde kledij kan zorgen voor extra zichtbaarheid. Een blitse helm staat leuk en beschermt je kind bij valpartijen.

Veilig en ontspannen fietsen kan enkel op een fiets met aangepaste maat, ook bij kinderen.  Bij het afstappen moet je als fietser altijd met de voeten plat op de grond kunnen staan zonder gehinderd te worden door het frame. Eenmaal op het zadel moet je steeds in staat zijn om met een voet steun te zoeken op de weg. Gewoon rechtop zitten, is de beste fietshouding.

En natuurlijk moet de fiets ook in perfecte conditie zijn. Goed afgestelde remmen, een duidelijk hoorbare bel, de nodige reflectoren en verlichting. Als je kan kiezen bij aankoop, ga dan bij voorkeur voor een fiets met ‘dynamonaaf’. Die heeft een heel lage weerstand en is onderhoudsvriendelijk.  Controleer ook nog even of alles nog wel degelijk vast zit op de fiets, want na die twee maanden intensief  ‘vakantiegebruik’ durft er hier en daar al wel eens iets los te komen. Je doet er goed aan de fiets vlak voor het nieuwe schooljaar nog eens te laten controleren.

En zo fietst iedereen gezwind het nieuwe schooljaar in!