De treinfietser

De fiets is het ideale voor- en natransport bij de trein. Onder andere door de opkomst van de (snelle) elektrische fiets zit hier een ferm groeipotentieel. Maar dan moet je wel je fiets veilig kunnen stallen. De treinfietser moet zijn of haar fiets altijd met een gerust gemoed kunnen achterlaten en in dezelfde staat terugvinden.

Voor het natraject - na een treinrit - is de last mile vaak sneller te doen per fiets. Deelfietsen bieden hierop een gepast antwoord - kijk naar het succes van de OV-fiets in Nederland. Het Blue Bike systeem is al ruim verspreid en zou nog veel meer ontwikkeld moeten worden, o.m. door meer ruimte te krijgen in en rond stations. Ieder station zou op termijn een deelfietsensysteem moeten hebben.

Daarom vraagt de Fietsersbond:

  • Kwalitatieve fietsenstallingen in elk NMBS station. Deze stallingen liggen zo dicht mogelijk bij de toegang tot de sporen en zijn overdekt en verlicht. Er is bovendien ook meer aandacht voor buitenmaatse fietsen in de fietsenstallingen aan stations. De NMBS moet verder ook investeren in beveiligde fietsenstallingen (met toegangscontrole).
  • Een betere toegankelijkheid voor de fiets in elk station. In de grote stations is een lift om naar de perrons te gaan een must om zo ook een fiets makkelijk mee te kunnen nemen. In alle stations moeten fietsgoten voorzien worden bij de trappen.
  • Dat je makkelijk je fiets mee kan nemen op de trein. Op dit moment is het tarief om je fiets mee te nemen op de trein afgestemd op occasioneel gebruik en voor een langere afstand. We vragen om een tarriefdifferentiatie voor kortere afstanden en ook de mogelijkheid om een jaarabbonnement te voorzien om de fiets mee op de trein te nemen buiten de spitsuren.
  • Het instappen met de fiets op de trein moet bovendien mogelijk zijn zonder de hulp van het treinpersoneel.
  • Alle fietsen moeten mee kunnen op de internationale treinlijnen.
  • Ondersteun de interoperabiliteit tussen de verschillende deelfietssystemen onderling en tussen deze systemen en het openbaar vervoer (zeker in het kader van het vervoer op maat).

Hier vind je meer info over de fiets op de trein.

Lees ons opiniestuk Waarom straf je de treinfietser, NMBS?