Brusselse fietsverenigingen: "Neem ook na autoloze zondag de fiets"

16/09/2012 - - Brussels Gewest

Zondag 16 september is het autoloze zondag in Brussel. Naar goede gewoonte verkennen heel wat mensen die dag de hoofdstad per fiets. De Fietsersbond en GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens stellen echter vast dat op een gewone werkdag slechts 2,5% van alle verplaatsingen in Brussel per fiets gebeuren. Om dat aantal op te krikken, plannen ze zondag de actie ‘Ook morgen neem ik de fiets’.

De leefbaarheid van onze hoofdstad is een veelbesproken onderwerp, zeker in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen”, stelt Roel De Cleen van de Fietsersbond vast. “Op autoloze zondag zijn fietsers en voetgangers voor even koning van de straat, maar de dag erna zitten alle grote verkeersassen in Brussel weer potdicht. Het aantal fietsers in Brussel blijft elk jaar stijgen, maar wij willen dat er nog veel meer mensen de fiets nemen voor hun functionele verplaatsingen. Daarom bedachten we de actie ‘Ook morgen neem ik de fiets’.

Actie 'Ook morgen neem ik de fiets'

‘Ook morgen neem ik de fiets’ is aan zijn tweede editie toe. De Fietsersbond en GRACQ zullen op verschillende plaatsen in de stad fietsers aansporen om ook na autoloze zondag te blijven fietsen. “Want als fietser ben je voor afstanden tot vijf kilometer sneller dan eender welk ander vervoermiddel”, zegt Roel De Cleen. “Bovendien spaar je een fitnessbeurt uit en draag je bij tot een meer leefbare stad.”

Wie zich engageerde om ook na autoloze zondag te blijven fietsen, mocht op de foto.