
Fietsen naar het werk? Daar bouwen we al meer dan 15 jaar aan!
Elke dag fluitend naar het werk – zonder files, zonder stress. De Fietsersbond heeft een aanbod specifiek voor werkgevers: bedrijven, organisaties, scholen, steden en gemeenten, zorginstellingen en ziekenhuizen. Werkgevers hebben steeds meer aandacht voor slimme en duurzame mobiliteit, in het licht van steeds toenemende files, verkeersdruk, gezondheid en als onderdeel van het nastreven van Sustainable Development Goals. De fiets is hierin een gamechanger. Fietsende werknemers zijn productieve, actieve, gezonde en gemotiveerde medewerkers. Meer fietsende werknemers zijn in het belang van elke werkgever. De Fietsersbond zet jullie verder op weg!
Fietsen in het woon-werkverkeer stimuleren vraagt een specifiek beleid, aandacht en expertise. De Fietsersbond adviseert en ondersteunt werkgevers bij het uitwerken, uitvoeren en evalueren van hun fietsbeleid. Werkgevers zijn bondgenoten van de Fietsersbond om de missie, fietsen vanzelfsprekend maken voor iedereen, te verwezenlijken. De Fietsersbond zet zich als belangenbehartiger voor fietsers, fietsende werknemers en werkgevers die inzetten op de fiets dagelijks in voor meer fietsveiligheid, fietscomfort, betere infrastructuur, aangepaste wetgeving en voorwaarden die fietsen aantrekkelijk maken.

Bike to Work (2009 – 2025)
Toen de Fietsersbond in 2009 het Bike to Work-programma lanceerde, was dat een innovatieve stap op weg naar een vlottere en gezonde mobiliteit. Waar fietsen naar het werk voorheen een keuze was van de gepassioneerde enkeling, hielp Bike to Work om woon-werkverkeer met de fiets toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor werknemers.
In de loop van 15 jaar heeft Bike to Work meer dan duizend werkgevers en tienduizenden werknemers enthousiast gemaakt om met de fiets naar het werk te gaan. De basis van het programma was een online platform om fietsroutes te maken en ritten te. De personeelsdienst kon een handig rapport trekken om de fietsvergoedingen te berekenen.
Door middel van gamification (fietspunten, voordelen, campagnes) werden medewerkers gemotiveerd om (vaker) te fietsen. Fietscampagnes als de Spring Challenge, de Bike to Work-fotowedstrijd, Bike for Life en de Veloterijen waren populaire events die werkgevers inzetten in hun fietsbeleid.
Ondertussen zijn er tal van andere applicaties om fietsvergoedingen te berekenen en slaat de Fietsersbond een andere weg in met zijn aanbod naar werkgevers. In het nieuwe aanbod, Bike2Work genaamd, wil werkgevers inspireren, adviseren en ondersteunen in hun zoektocht naar nog meer slimme fietsmobiliteit.
Het nieuwe Bike2Work-aanbod van de Fietsersbond
Vanaf mei 2025 kunnen werkgevers gebruik maken van Bike2Work-aanbod van de Fietsersbond. Dit aanbod bestaat uit:
- Advies op maat
- Het 7-stappen plan naar een fietsbeleid
- Cycle Friendly Employer Certification
- Fietscampagnes
- Nationale fietsapplausdag op 3 juni
- De Fiets voor Iedereen-Week van 16 t/m 22 september
- Fietscampagnes op maat
- Knelpunten en fietsrouteadvies


Advies op maat en tarieven
De Fietsersbond geeft werkgevers advies op maat geven vanuit de meer dan 15 jaar ervaring in het ondersteunen en opzetten van fietsbeleid, acties en campagnes op de werkvloer.
Tijdens een (online) intakegesprek bekijken we waar jullie noden liggen, hoe we kunnen ondersteunen en welke resultaten verwacht worden. We stellen een plan op en ook doen een voorstel van begeleiding door de Fietsersbond en budget.
Het 7-stappen plan naar een fietsbeleid
Het 7- stappen plan van Bike2Work legt de basis voor een goed fietsbeleid.
Stap 1: Fietsscan
Hoeveel fietsers zijn er, wat is het potentieel en de ambitie? We maken een stand van zaken op.
Stap 2: Fietsplan
We stellen samen een fietsplan op met doelstellingen en acties. In dit plan is aandacht voor de 6 domeinen van fietsbeleid.
a. Communicatie, informatie over de fiets
b. Interne organisatie : community vorming en campagnes
c. Interne dienstverlening : fietsleasing, dienst en -deelfietsen
d. Infrastructuur : fietsenstallingen, kleedkamers en meer
e. Parkeer- en autobeleid
f. Fiets en externen (bezoekers, leveranciers)
Stap 3 : Kopgroep samen stellen
Welke groep trekt de kop en inspireert de collega’s om de fietsambities te realiseren?
Stap 4 : Draagvlak creëren voor fietsen
Alle departementen geraken op dezelfde lijn en kennen hun rol om de doelstellingen te behalen.
Stap 5 : Voer het fietsplan uit
Stap 6 : Evalueer
Een nieuwe fietsscan maakt duidelijk wat de eerste resultaten zijn.
Stap 7 : Stuur bij


Cycle Friendly Employer Certification
Dit Europese label voor fietsvriendelijke werkgevers, uitgereikt in België door de Fietsersbond, is een officiële erkenning voor werkgevers die zich onderscheiden in het creëren van een werkomgeving die het gebruik van de fiets promoot en ondersteunt.
Bedrijven die al ver staan in hun beleid, krijgen tijdens het certificatieproces advies op maat en een laatste duwtje naar een bronzen, zilveren of gouden label. Voor werkgevers die nog een langere weg af te leggen hebben, kan het label een bekroning zijn van hun traject met advies op maat dat ze eerst doorliepen samen met de Fietsersbond.
Fietscampagnes
Campagnes maken een krachtig onderdeel van de 6 domeinen waarbij werkgevers hun werknemers kunnen ondersteunen en motiveren om vaker te kiezen voor de fiets. De Fietsersbond heeft een jarenlange ervaring met het organiseren van campagnes en kan deze ter beschikking stellen voor bedrijven en organisaties.
De Fietsersbond organiseert twee landelijke campagnes waar werkgevers kunnen aansluiten: de Nationale Applausdag voor fietsers op 3 juni (link naar pagina) en de Een Fiets voor Iedereen Week van 16 t/m 22 september tijdens de Week van de Mobiliteit (link naar pagina).
We kunnen ook op maat adviseren over een geschikte campagne om werknemers op de fiets te trekken, o.b.v. onze expertise en een overzicht van campagnes en mogelijkheden.


Knelpunten en advies over veilige fietsroutes
Wilt u een zicht krijgen op de knelpunten die werknemers ervaren met de fiets naar het werk? Via de app van de Fietsersbond kunnen werknemers deze knelpunten in kaart brengen. Vrijwilligers van lokale afdelingen van de Fietsersbond met terreinkennis gaan vervolgens na of de knelpunten inderdaad aanwezig zijn. Als werkgever krijgt u een rapport met de knelpunten die uw werknemers als drempels kunnen ervaren op weg naar het werk. Met dit overzicht kan u beleidsmakers en wegbeheerders contacteren met de vraag om deze knelpunten aan te pakken.
U wil werknemers advies geven over de meest aangewezen routes om naar het werk te fietsen? De Fietsersbond kan een fietsroutekaart opstellen met voorkeurroutes om vanuit verschillende richtingen het werk te bereiken.