Afloop testfase cruciaal om eindelijk rekening te houden met alle gebruikers.

Vandaag, maandag 29 februari 2016, voerden de Fietsersbond en GRACQ actie aan het Brussels administratief centrum, exact acht maanden nadat het nieuwe circulatieplan in testfase startte. De stad zou de situatie monitoren en met de gebruikers evalueren. De fietsersbeweging gaf regelmatig aanbevelingen door, zelfs een hele lijst met 60 knelpunten, maar bleef ongehoord. Na de toegevingen voor koning auto moet er voor de vijfhoek nu eindelijk aandacht zijn voor alle gebruikers, ook voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. De fietsersbeweging rekent er op dat de stad hun voorstellen als prioritair meeneemt.

De fietsersbeweging greep de testfase van het circulatieplan aan om de stad te helpen naar een vlottere mobiliteit binnen de vijfhoek. Talloze aanbevelingen, zelfs een lijst met 60 knelpunten, maar amper aanpassingen en enkel in het voordeel van de auto. Fietsers ondervonden dan ook  heel wat hinder: gevaarlijke infrastructuur, ontbrekende fietspaden, ontoegankelijke fietsroutes; en dat zonder enig alternatief.  In aanloop naar de definitieve aanleg is het nu hét moment om wel rekening te houden met alle gebruikers. De fietsersbeweging hoopt dan ook eindelijk gehoord te worden.  Fietsverkeer ondersteunen, is de makkelijkste manier om autodruk te verminderen. Die is echter nu gewoon verplaatst.

Veel suggesties, maar weinig gehoor: waar loopt het mis?

Omdat de fietsers zich niet gehoord voelen,  zetten ze andere middelen in. Ze stuurden een medisch team erop uit, dat Brussel-Stad maandagochtend aan een gehoortest onderwierp. De resultaten van de X-ray zagen er al weinig veelbelovend uit – verstopte (verkeers)aders – en de gehoortest leverde weinig geruststellende resultaten op: de stad hoort hen, maar begrijpt hen niet. De ontsteltenis van de aanwezige fietsers was groot. Om het ‘herstel’ te bevorderen overhandigden de dokters een (medisch) dossier met aanbevelingen die moeten leiden tot een genezing van de vijfhoek.

Aanbevelingen voor een fietsvriendelijk circulatieplan

Een aantrekkelijke fietsomgeving zorgt voor minder luchtvervuiling, geluidsoverlast, verhoogde levenskwaliteit, kleinere ecologische voetafdruk en een betere gezondheid; allemaal doelstellingen van dat circulatieplan. Na de toegevingen aan het autoverkeer moeten bij de definitieve aanleg nu ook de andere gebruikers de nodige aandacht krijgen. De fietsers hebben recht op comfortabele, veilige en coherente fietsverbindingen. Samen met de stad wil de fietsersbeweging daar nu werk van  maken.

Fout | Fietsersbond





Fietsersbond


Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.