Beloning met Goud voor jarenlange inspanningen van het gemeentebestuur

07/10/2024 - Algemeen

Gemeentebestuur Zwijndrecht haalt als eerste lokaal bestuur het Cycle Friendly Employer certificaat voor fietsbeleid

Zwijndrecht, 8 oktober 2024 – De gemeente Zwijndrecht heeft een ‘Golden CFE-certificate’ behaald in de beoordeling van haar fietsbeleid. Dit is een uitzonderlijke erkenning van de Europese Fietsfederatie (ECF), die in samenwerking met de Belgische Fietsersbond het Cycle Friendly Employer (CFE) label uitreikt. Dit certificaat wordt toegekend aan werkgevers die uitblinken in fietsvriendelijk beleid, waarbij de hoogste onderscheiding goud is.

Zwijndrecht behaalt niet alleen de hoogste onderscheiding met goud, maar is ook het eerste lokale bestuur met dit certificaat.

Deze gouden status is het resultaat van jarenlange inspanningen van het gemeentebestuur, gedreven door de inzet en expertise van de mobiliteitsdienst, daarin bijgestaan door al hun collega’s. Dankzij die inspanningen is het fietsgebruik onder de 250 gemeentemedewerkers spectaculair gestegen. Maar liefst 55% van de medewerkers fietst dagelijks naar het werk. Dat is ver boven het Vlaamse gemiddelde van 33%.

Zowel bij dienstverplaatsingen als binnen de technische diensten wordt de fiets steeds vaker gebruikt. De gemeente Zwijndrecht moedigt bovendien actief lokale bedrijven aan om hun infrastructuur fietsvriendelijker te maken, om op die manier meer mensen op de fiets te krijgen. Hoewel de inspanningen om meer medewerkers op de fiets te zetten, onderdeel is van het bredere mobiliteitsbeleid van de gemeente, met onder meer de uitbouw van uitstekende fietsinfrastructuur, stond dit niet centraal in de beoordeling van de Fietsersbond. Het behalen van de gouden status onderstreept vooral de bijzondere inzet van de gemeente voor haar medewerkers en hun mobiliteitskeuzes.

Zwijndrecht laat hiermee duidelijk zien dat het mogelijk is om met visie en daadkracht een positieve impact te hebben op de mentale shift naar meer duurzame fietsverplaatsingen binnen een gemeente. De Fietsersbond is uiteraard ook bijzonder blij dat de gemeente op deze manier ‘fietsen voor iedereen’ vanzelfsprekend maakt.

Wie wordt de volgende Cycle Friendly Employer gemeente?

Ook interesse in een audit? Neem contact op met Eddy Vaes.

Meer info op www.fietsersbond.be/CFE