MyBike

MyBike is een centraal fietsregister dat een fiets automatisch aan de eigenaar koppelt door middel van het framenummer en een sticker. Dit is een belangrijk instrument, zo beschikt de politie over een instrument om gestolen fietsen terug te bezorgen aan de rechtmatige eigenaar. 

Voor de realisatie van MyBike slaat het federaal niveau de handen in elkaar met de drie gewesten. De gewestelijke overheden zorgen voor een gebruikersplatform en de verdeling van de stickers met het uniek registratienummer om op het frame van de fiets te kleven. De federale overheid beheert de gegevens en stelt ze beschikbaar voor justitie en politie.

Hoe meer fietsen er via MyBike geregistreerd staan, hoe effectiever het zal zijn in de strijd tegen fietsdiefstal. Doe je mee? Voor de twijfelaars, vind hieronder antwoorden op de meeste vragen over het centraal fietsregister

Hoe werkt het?

Registreer je fiets online op  mybike.belgium.be en ontvang een gratis sticker met een uniek nummer om op het frame van je fiets te kleven. Doorloop volgende stappen

  1. Ga naar mybike.belgium.be

  2. Selecteer het gebruikersplatform van de regio waar je woont

  3. Maak via een profiel aan gelinkt aan je rijksregisternummer

  4. Registreer je fietsen en geeft zoveel mogelijk details mee (framenummer, uiterlijke kenmerken …)

  5. Wacht tot je de sticker thuis ontvangt

  6. Plak hem op je fiets

laat het noodlot toe en wordt je fiets gestolen, dan kan je via het platform aangifte doen van de diefstal. Omdat politiediensten toegang hebben tot de databank, kunnen gevonden fietsen dankzij het unieke nummer op de sticker eenvoudig aan de eigenaar gelinkt worden.

Waarom is dit thema zo belangrijk voor de Fietsersbond?

Voor veel mensen is hun fiets het belangrijkste vervoermiddel. Zonder fiets? Geen mobiliteit.
Voor heel wat fietsers is die fiets het belangrijkste transportmiddel. Het voorkomen van fietsdiefstallen heeft ook een negatief effect op fietsgebruik. Op plekken waar fietsdiefstallen vaak voorkomen wordt ook het gebruik van de fiets ontmoedigd.  Fietsersbond blijft strijd voeren voor beter beleid om fietsdiefstallen te voorkomen en dit thema dus heel strikt opvolgen.

Waarom wordt er niet gewerkt met het serienummer van de fiets?

MyBike is veel meer dan een simpele registratie van je serienummer. Het is een complete database waarin je alle info over je fiets centraal kan bewaren: van serienummer tot foto’s en aankoopbewijs. Zie het als een digitaal paspoort voor je fiets! In Brussel bestaat dit systeem al een paar jaar onder de naam MyBike.brussels. Dankzij de registratie kunnen fietsen sneller worden teruggevonden en kan in de toekomst zelfs een link worden gelegd met verzekeringsmaatschappijen voor fietsdiefstalverzekeringen. Slim, toch?

Kan je die sticker niet makkelijk verwijderen? 

Geen enkel systeem is waterdicht en daardoor kunnen er altijd problemen opduiken. Al zijn deze in dit geval beperkt. We zien uit de evaluaties van het systeem in Brussel dat de sticker met QR-code en uniek nummer heel moeilijk te verwijderen is.

Geen enkel systeem is 100% waterdicht, maar de stickers van MyBike zijn bijzonder stevig! Uit tests in Brussel blijkt dat de QR-code en het unieke nummer redelijk moeilijk te verwijderen zijn. Zandstralen blijft natuurlijk een ander geval, maar voor vele fietsdieven is dat een stap te ver.

Blijft die sticker wel leesbaar als je die op een buis van je fiets aanbrengt?

Uit de praktijk blijkt ook dat de sticker op een ronde buis geen problemen geeft voor het scannen van de QR code. Het is dus een veelbelovend systeem waar we met de Fietsersbond en GRACQ in Brussel heel tevreden over zijn en dat verklaart dus ook de reden waarom we het een goed idee vinden om het zo te doen.

Federaal, waarom is dat nodig?

Fietsdiefstal stopt niet aan de grens van je stad of provincie. Het gebeurt overal! Daarom is een federaal register een slimme zet. Maar eigenlijk zou het nog beter zijn als dit op Europees niveau wordt uitgerold. Want als je fiets in Kortrijk of Maasmechelen gestolen wordt, is hij erg snel in Frankrijk of Nederland natuurlijk.

Door het oorspronkelijk Brussels initiatief, op het federale niveau te tillen en dus in heel België een register uit te rollen kunnen we snelheid maken en dat is toch wel heel belangrijk.

We hebben politie en justitie nodig in de strijd tegen fietsdiefstal. Beiden zijn federale bevoegdheden. Het federale niveau is daarom het meest geschikt om deze inspanningen te coördineren.

Graveren met je rijksregisternummer werkte toch?

Tja, niet echt. Als je een gegraveerde fiets hebt, ben je niet echt extra veilig, want een fietsendief zal daar niet wakker van liggen. Van die sticker misschien ook niet. Maar een gestolen of achtergelaten fiets gaan identificeren op basis van de gravure, dat is ook niet wat we vandaag veel zien gebeuren.

Niet echt. Een fietsendief trekt zich weinig aan van een gegraveerd nummer. En hoewel een sticker misschien ook niet zal afschrikken, biedt het MyBike-systeem een groot voordeel: je kan je fiets en de MyBike-registratie eenvoudig overdragen aan een nieuwe eigenaar.

Stel je kind van 11 heeft een fiets met het eigen rijksregisternummer er op. Maar de fiets is te klein geworden en je beslist om die tweedehands te verkopen. Dan blijft dat rijksregisternummer gegraveerd in de fiets staan. Maar met MyBike kan je zelf in het systeem gewoon aangeven dat je de fiets hebt verkocht. Dat maakt het hele proces veel eenvoudiger en flexibeler!

Wat zijn nog voordelen van de sticker ten opzichte van het klassieke graveren?

Een van de grootste voordelen is dat de sticker met de QR code ook gescand kan worden. Naast de strijd tegen fietsdiefstal helpt dit ook bij het aanpakken van weesfietsen. Diensten die rond weesfietsen werken kunnen de code inscannen, waardoor direct duidelijk is wie de eigenaar is en of de fiets niet gemeld staat als gestolen.
Dit betekent niet alleen een grote stap vooruit in de strijd tegen fietsdiefstal, maar helpt ook bij het beheren van overvolle fietsenstallingen. Een win-win! 

Sticker of graveren, allemaal goed en wel, maar wat met handhaving?

Een terechte vraag! Want zelfs met een goed systeem blijft handhaving een uitdaging. Veel gestolen fietsen worden nooit teruggevonden omdat er te weinig controle is en fietsendiefstal vaak niet als prioriteit wordt gezien.
Er zijn te weinig bewaakte stallingen en bewaking met enkel camera’s is vaak onvoldoende.
In de Standaard van 27/1/23 stond ook dit opiniestuk (van een lid van de Fietsersbond).

De Fietsersbond blijft hier op hameren en ziet het MyBike-register als een belangrijke eerste stap. Maar er is duidelijk méér nodig: een betere opvolging door politie, strengere controles en een meer gerichte aanpak voor diefstalgevoelige plekken.

Is dit nu het einde van de fietsdiefstal?

Neen, zeker niet. Het is een belangrijke stap die nu genomen is. Het MyBike-register moet het makkelijker maken om te strijden tegen fietsdiefstal en kan ook voordelen opleveren bij de strijd tegen weesfietsen.
De Fietsersbond is ervan overtuigd dat dit een tool is die ook de lokale politiezones zal kunnen aanzetten om de strijd tegen fietsdiefstal op te voeren en er echt een prioriteit van te maken.

Wat kan ik zelf nog doen om fietsdiefstal te voorkomen?

Gebruik altijd een stevig slot – of nog beter, twee verschillende sloten.
Zorg ervoor dat je je fietskader altijd vastmaakt aan een vaste infrastructuur.
Heb je een dure fiets, overweeg dan een fiets diefstalverzekering.