Lancering van MyBike, een belangrijke stap in de strijd tegen fietsdiefstal

22/04/2024 - Algemeen

Fietsers vragen er al vele jaren naar, sinds 23 april 2024 is het eindelijk zover: een centraal fietsregister op Belgisch niveau! De Vlaamse, Brussel, Waalse en federale overheid slaan hiervoor nu de handen in elkaar. Een belangrijke stap in de strijd tegen fietsdiefstal, het nationaal registratiesysteem zorgt ervoor dat fietsen snel kunnen geïdentificeerd worden en kunnen teruggebracht worden  naar de rechtmatige eigenaar.

copyright foto: Mouhammadou Sy 

Het belang van een centraal fietsregister

In Vlaanderen werden in 2021 naar schatting 29.000 fietsen gestolen (FietsDNA 2022). Uit onderzoek van VIAS blijkt dat slechts 48 % van de fietsdiefstallen ook effectief wordt aangegeven bij de politie. Voor de fietser die de fiets dagelijks als belangrijkste vervoermiddel gebruikt, betekent een gestolen fiets zich niet meer kunnen verplaatsen. Uit studies blijkt dat in steden bij elke 4de gestolen fiets één fietser verliezen, dat wil zeggen dat er per 4 gestolen fietsen één persoon stopt met fietsen. Wie slachtoffer wordt van een fietsdiefstal, is minder geneigd om een nieuwe fiets te kopen, laat staan, dagelijks te fietsen. Voor de Fietsersbond is de strijd tegen fietsdiefstal dan ook een absolute prioriteit.

Tot op heden ontbrak het de politie aan de nodige informatie om een gestolen fiets terug te bezorgen aan de eigenaar. Ook als je een tweedehands fiets koopt, kan je maar moeilijk achterhalen of het om een gestolen exemplaar gaat. Een centraal register voor fietsen, dat een fiets automatisch koppelt aan de eigenaar, brengt hier verandering in. Het nationaal registratiesysteem zorgt ervoor dat fietsen snel geïdentificeerd en teruggebracht kunnen worden naar de rechtmatige eigenaar. Met dit systeem kan je ook de tweedehands verkoop van fietsen duidelijk documenteren.

De afgelopen jaren ijverde de Fietsersbond bij beleidsmakers voor een centraal fietsregister. De Fietsersbond is dan ook verheugd dat MyBike er vandaag is. Na de lancering moet nu de bekendmaking, integratie in het werk van de politie en justitie volgen. Hier moet vanaf vandaag de prioriteit liggen, de Fietsersbond is alvast partner (memorandum 2024). 

“Fietsdiefstal moet een prioriteit zijn voor onze overheden, onze politie en justitie. Met het centraal fietsregister wordt een belangrijke stap gezet. Nu is het aan de fietsers om zich te registreren, én aan lokale politiezone dit instrument ten volle te omarmen.”

Hoe WERKT HET?

Het nationale fietsregister is gebaseerd op het Brusselse MyBike, dat al in 2019 werd gelanceerd en ondertussen 50.000 fietsen heeft geregistreerd. Iedereen zal zijn fiets met al zijn kenmerken via een online platform kunnen registreren. Na registratie ontvang je een gratis sticker met een uniek nummer om op het frame van je fiets te kleven. Slaat het noodlot toe en wordt je fiets gestolen, dan kan je via het platform aangifte doen van de diefstal. Omdat politiediensten toegang hebben tot de databank, kunnen gevonden fietsen dankzij het unieke nummer op de sticker eenvoudig aan de eigenaar gelinkt worden.

GA ZELF AAN DE SLAG

Op 23 april 2024 werd de website mybike.belgium.be gelanceerd. Hierop vind je voor ieder gewest een gebruiksportaal. Ter herinnering de database bevindt zich op federaal niveau, de communicatie, verdeling van de stickers en het gebruikersportaal wordt opgevolgd door de gewesten.

Doorloop volgende stappen

  1. Ga naar mybike.belgium.be
  2. Selecteer het gebruikersplatform van de regio waar je woont
  3. Maak via een profiel aan gelinkt aan je rijksregisternummer
  4. Registreer je fietsen en geeft zoveel mogelijk details mee (framenummer, uiterlijke kenmerken ...)
  5. Wacht tot je de sticker thuis ontvangt
  6. Plak hem op je fiets

Nog vragen over het centraal fietsregister? Een FAQ met de meeste antwoorden vind je hier!