Kan België een fietsland worden? Vlaanderen en Brussel echte fietsregio’s? Jouw gemeente een echt fietsparadijs? Het antwoord van de Fietsersbond luidt eenduidig: uiteraard! En we zijn al goed op weg. Want vandaag fiets je al een stuk veiliger, aangenamer en vanzelfsprekender dan een paar decennia geleden. Nooit eerder kozen zoveel mensen dagelijks voor de fiets, er is volop geïnvesteerd in hoogwaardige fietsinfrastructuur en ook de verkeersveiligheidscijfers gingen er relatief op vooruit.

Een positieve tendens die we moeten blijven doortrekken. Want dat fietsparadijs waar fietsen écht vanzelfsprekend is, dat bestaat vandaag nog niet. De verkozenen op lokaal, federaal, regionaal en gemeentelijk niveau hebben de komende jaren de unieke kans om daar verder werk van te maken.

Om hen hierbij te helpen schrijft de Fietsersbond traditiegetrouw een memorandum. Als belangenbehartiger van de fietsers schuiven we prioriteiten naar voren en geven we per beleidsniveau aan wat er concreet kan gebeuren. Het is een gids om mee aan de slag te gaan. Het is het resultaat van jarenlange expertise en continue dialoog. Het is een uitgestrekte hand naar beleidsmakers om samen het verschil te maken.

Iedere fietser heeft het recht om veilig en comfortabel op zijn of haar bestemming te raken. Door volop samen de kaart te trekken van een echt fietsbeleid wordt dit niet enkel de evidentie zelf, maar zullen ook steeds meer mensen voor de fiets kiezen om hun bestemming te bereiken. En voor één keer primeert het doel wel degelijk op de weg ernaartoe. 

Het volledig memorandum kan je ontdekken in deze interactieve pdf.

De Fietsersbond is genetwerkt

De Fietsersbond maakt deel uit van een breed netwerk. We schreven mee, onderschrijven ook het werk van onderstaande organisaties.

 

GRACQ

Gracq is de Franstalige tegenhanger van de Fietsersbond. Beide organisaties komen samen op voor fietsers in België. Deze gecoördineerde aanpak leidt tot meer impact, en dat is ook het geval voor dit memorandum.

Pour encourager la pratique du vélo, il suffirait de répondre aux besoins essentiels de celles et ceux qui en font, ou qui voudraient en faire ! Les élections sont une occasion pour le GRACQ et le Fietsersbond de le rappeler à tous les partis politiques.

Ontdek meer

 

Netwerk duurzame Mobiliteit

Het netwerk is een brede coalitie van mobiliteitsverenigingen die streven naar een duurzame mobiliteit. Mobiliteit is ook voor de volgende legislatuur een hele uitdaging, om hier het hoofd aan te bieden schreven al de partners samen een memorandum.

Duurzame mobiliteit of een modal shift realiseer je niet enkel met infrastructuur, er is ook een mental shift nodig. Daarom pleiten we voor meer en sterkere samenwerking tussen burgers en middenveld, kennisinstellingen, bedrijven en overheid. De investeringen in bijkomende weginfrastructuur worden herleid tot nul. De middelen die daardoor vrijkomen worden volledig geïnvesteerd in de realisatie van een sluitend en kwalitatief fietsroutenetwerk en het verhogen van het aanbod van openbaar vervoer en gedeelde mobiliteit.

Ontdek meer

 

Mobiliteitsraad Vlaanderen

De Mobiliteitsraad van Vlaanderen (MORA) is de strategische adviesraad voor het Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. In zijn memorandum geeft de raad zijn prioriteiten mee voor het mobiliteitsbeleid in de komende jaren, met aanbevelingen voor de volgende Vlaamse Regering.

De volgende Vlaamse Regering moet de huidige toename in het fietsgebruik als hefboom gebruiken richting een werkelijke systeemshift, waarbij de fiets een centrale schakel is in de realisatie van een duurzaam mobiliteitsbeleid.

Ontdek meer

 

Bond Beter Leefmilieu

Bond Beter Leefmilieu (BBL) is de Belgische koepelorganisatie voor Vlaamse milieu- en natuurverenigingen, burgers, overheden en ondernemingen. Samen met Canopea, de Franstalige tegenhanger, presenteert BBL een memorandum met 14 prioritaire maatregelen op federaal niveau voor de komende legislatuur.

Alle federale bevoegdheden moeten ingezet worden voor een ambitieus milieubeleid: energie, fiscaliteit, productbeleid en mobiliteit. Zo leggen we de basis voor een economie die de grenzen van de planeet respecteert. Tegelijkertijd is het cruciaal dat deze milieutransitie ook sociaal rechtvaardig is, met een beleid dat inzet op gelijkheid, welzijn, gezondheid en waardig werk.

Ontdek meer

 

BRAL

BRAL is de stadsbeweging die ijvert voor een duurzaam Brussel en die zich inzet voor een toekomstgerichte mobiliteit in de hoofdstad.

De invulling van de openbare ruimte is sinds de coronacrisis van 2020 een nog prangender probleem dan daarvoor. De uitdagingen zijn dan ook niet min: luchtkwaliteit, geluid, hitte, verkeersveiligheid, stress, densiteit, … Groen en blauw zijn essentiële elementen voor onze mentale gezondheid. Speelruimte en actieve mobiliteit zijn dan weer ingrediënten voor de fysieke gezondheid van jong en oud. En om te komen tot burgerschap en cohesie hebben we nood aan verblijfs- en ontmoetingsplaatsen.

Ontdek meer

 

Brussels manifest voor een stad op kindermaat

Hoog tijd om werk te maken van gezonde leefomgeving voor alle jonge Brusselaars! Een speeltuin of groen in de buurt, gezonde lucht, verkeersveiligheid en de mogelijkheid om zelfstandig naar school te wandelen of te fietsen. 

Een breed netwerk van experten en organisaties reikt een manifest aan met concrete voorstellen die het verschil maken. 

Ontdek meer

 

European Cyclists’ Federation

De Europese fietsersfederatie komt op voor de belangen van fietsers op Europees niveau. Vanuit die rol en in overleg met haar leden richt de organisatie zich in haar memorandum op de Europese verkiezingen.

Cycling is one of our most democratic, affordable and accessible means of transport. Citizens across Europe want to take advantage of the enormous benefits the bicycle creates for their lives. Cycling is a reliable means of transport for people at all income levels, especially citizens who struggle with economic uncertainty and rising energy costs. Cycling gives citizens an opportunity to stay healthy, which in turn saves society billions in healthcare costs. More citizens cycling means a stronger European bicycle industry that can generate millions of new jobs. More cycling means cleaner air, less congested streets, and safer neighbourhoods.

Ontdek meer