Fiets en GSM, hoe zit dat nu?
De fiets en de smartphone zijn de mobiliteits- en de communicatie-oplossing bij uitstek. Velen onder ons zouden beiden niet kunnen missen.
We maken er dagdagelijks gebruik van. Maar allebei op hetzelfde moment, de combinatie, dat is een ander verhaal. Hoe zit dat nu precies?
Volgende verkeersregels zijn van toepassing
- Artikel 8.3 “Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.”
- Artikel 8.4 “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”
Wat mag dan niet?
- Fietsen met de GSM in de hand is verboden.
- Je GSM gebruiken wanneer je aan het rode licht stopt en wacht, kan ook niet. Je neemt dan immers nog steeds deel aan het verkeer.
Wat kan dan wel?
- De GSM kan wel in een houder op het stuur van je fiets. Dat kan handig zijn om een routeplanner te volgen.
Let wel, monteer de GSM steeds zo dat het geen belemmering vormt bij het sturen.
Filmpjes kijken of scrollen op TikTok vanop je stuur zijn dan weer verboden en uit den boze! - Met oortjes of een koptelefoon muziek luisteren op de fiets, heeft geen impact op je rijgedrag.
Een studie van de Universiteit Gent uit 2022 toont dat aan. - De GSM gebruiken wanneer je even gestopt bent en met beide voeten op de grond staat, maar niet voor het rode licht, want dan neem je nog deel aan het verkeer.
Maak oogcontact
Simpel dus! Ben je aan het fietsen, steek je GSM dan weg in je broekzak, rugzak, handtas of fietstas.
Deze regels gelden op de fiets en in de auto. En net zoals je in de auto naar de radio kan luisteren kan je dat ook via je oortjes op de fiets.
Het grote verschil? Op de fiets worden al je zintuigen geprikkeld. Je voelt de wind door je haren en de zon op je gezicht.
Je kan eenvoudig contact leggen met andere fietsers, met voetgangers. Doe dat ook! Voor de anderen, maar ook voor jezelf.
Immers, zie je iemand komen? Maak oogcontact in plaats van te dromen.
De Fietsersbond roept alle fietsers op tot hoffelijkheid onderweg.
Zo raken we samen veilig en op een aangename manier op onze bestemming.
Ontdek de #fietsvriendelijk campagne, gemaakt door fietsers, voor fietsers.
Uit de bevraging FietsDNA van Fietsberaad, blijkt dat het gebruik van de GSM ook storend ervaren wordt door andere fietsers.
Net als spookrijden, een te fel licht en gebruik van de fietsbel, is het een bron van ergernis onder fietsers.