Terugblik september 2019
De Fietsersbond is de belangenbehartiger van alle fietsers in Vlaanderen en Brussel. Met 23.000 leden en 900 vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor veilig fietsen, voor een echt fietsklimaat. Hieronder vind je een greep uit de voorbije en komende acties van onze lokale afdelingen, in jouw buurt.
-
De Fietsersbond van Geel organiseerde voor de derde keer ‘Go with de Gele Velo’, waarbij een honderdtal fietsers langs diverse knelpunten in Geel-centrum trokken. Deze keer zette de actie vooral mensen met een beperking en senioren in de kijker.
-
De Fietsersbond heeft er in Kapellen een nieuwe afdeling bij! Ze krijgen een zitje in de gemeentelijke milieuraad en in de commissie voor Ruimtelijke Ordening. Ze willen zo op een constructieve manier meewerken aan de mobiliteit in hun gemeente.
-
In Kraainem hebben we samen met onze Franstalige collega’s van de GRACQ een tweetalige Fietsersbond/Gracq afdeling gestart.
-
Ook in Zemst is er een nieuwe Fietsersbond afdeling gestart. Schepen en ambtenaar van mobiliteit waren aanwezig. Er was veel energie en goesting om ervoor te gaan!
-
De Fietsersbonden van Zuid Oost-Vlaanderen (Brakel, Geraardsbergen-Lierde, Oudenaarde, Ronse, Zottegem en Zwalm) voerden samen actie voor fietssnelwegen in de regio. Met de actie ‘Wegen op fietssnelwegen’ vragen ze om een daadkrachtig fietsbeleid en om sneller werk te maken van fietssnelwegen in de regio.
-
De Fietsersbond van Sint-Truiden was aanwezig op de raadscommissie over fietsen in Sint-Truiden. Aan bod kwamen de toekomstplannen om de stad aangenamer te maken voor fietsers. De vrijwilligers van de Fietsersbond zullen deze plannen verder opvolgen en het nodige advies geven aan het stadsbestuur.
-
Naar maandelijkse gewoonte, kon je in Sint-Truiden deelnemen aan de Critical Mass. Deze maand stond de ingewikkelde verkeerssituatie op het Europaplein in de kijker. Kon je deze editie niet aanwezig zijn? Vrijdag 25 oktober staat de volgende Critical Mass op de agenda!
-
De Fietsersbonden van Haaltert, Erpe-Mere, Affligem en Aalst organiseerden in september een gezamenlijke spitstest. Vrijwilligers startten vanuit omliggende gemeenten met fiets, auto, bus of trein met als opdracht de Grote Markt van Aalst te bereiken. Resultaat: de fiets blijkt het snelste transportmiddel!
-
Sinds eind augustus is de centrale winkelstraat in het dorpscentrum van Arendonk een officiële fietsstraat. Om automobilisten duidelijk te makenwat dit precies inhoudt, hield de Arendonkse Fietsersbond een ludieke actie. Elke automobilist die het goed deed, werd getrakteerd op een brede glimlach en een opgestoken duim. Automobilisten die toch een fietser voorbij reden, werden tegengehouden door een wijkagent die de nieuwe verkeersregels nog eens uitlegde.
-
De Fietsersbond van Halen heeft aan basisschool Wegwijs actie gevoerd voor meer veiligheid in de schoolbuurt. Een parkeerplaats werd symbolisch bezet met strandstoelen en aan ouders en voorbijgangers werden koffie en thee aangeboden.
-
De Fietsersbond Haaltert heeft een fietstocht gehouden langs alle scholen van Groot-Haaltert om meer aandacht te vragen voor veilige schoolomgevingen en veilige fietsroutes. Weinig ouders willen hun kinderen naar school laten fietsen omdat ze het te gevaarlijk vinden. De Fietsersbond wil dat er meer fietsroutes en schoolstraten komen.
-
De Mechelse Fietsersbond kon in september 15 kaarsjes uitblazen en vierde dit met een fietstocht door de stad. Ze waren blij met de voorbije acties en met de resultaten, maar volgens hen is er nog veel werk aan de winkel om van Mechelen een échte fietsstad te maken. Nog nieuws vanuit Mechelen: vanaf november wordt het centrum één grote fietszone. Alle 179 straten worden fietsstraten.
-
In Turnhout werd deze maand langs de scholen gefietst tijdens de Back to School-editie van de Critical Mass. Bovendien werd de Fietsersbond van Turnhout deze maand 5 jaar en dat werd gevierd met een fietstocht én een feestje!
-
De kersvers opgerichte Fietsersbond van Meise organiseerde bij het begin van het schooljaar een fietstocht langs de volgens hen belangrijkste knelpunten voor fietsers in hun gemeente.
-
Om bij de start van het nieuwe schooljaar de veiligheid van de fietser letterlijk in de verf te zetten, voerde de Fietsersbond Tielt een ludieke ‘guerrilla’-actie uit. Met tijdelijke wegmarkeringen wilden ze de automobilisten sensibiliseren om voldoende afstand te houden én de fietsers te bedanken.
Heel wat afdelingen organiseerden acties in het kader van de Week van de mobiliteit. Hieronder een greep uit de vele activiteiten:
-
In Ieper waren naar jaarlijkse gewoonte tal van activiteiten ter gelegenheid van autoloze zondag en Week van de mobiliteit. Naast een sensibiliseringsactie op de Grote Markt, kon je de lezing bijwonen van ruimtelijk planner en doctoraatsonderzoeker Evan van Eenoo, die inging op de vraag ‘Hoe wordt Ieper een fietsstad?’. De eerste Ieperse Critical Mass was ook een feit. Iedereen die het fietsen wil stimuleren, werd uitgenodigd om mee door te stad te fietsen voor meer fietscomfort en -veiligheid.
-
De Fietsersbond van Sint-Truiden hield tijdens de Week van de Mobiliteit verschillende acties in en rond het centrum van de stad. Met krijtverf spoten ze de slogen ‘Fijn dat je fietst’ aan de fietsenstallingen van de scholen. Hiermee wilden ze kinderen die al met de fiets naar school gaan aanmoedigen om dat te blijven doen én andere kinderen helpen om ook die stap te zetten.
-
De Evence Coppéelaan in Genk werd op Autoloze Zondag ingepalmd door honderden fietsers en wandelaars. Er waren op de steenweg tal van activiteiten en ook de Genkse Fietsersbond was aanwezig!
-
Zondag 22 september was ook ‘Dag van de Fiets’ in Zonhoven, Heusden-Zolder en Genk. De drie lokale Fietsersbonden sloegen hiervoor de handen in elkaar en organiseerden een gratis fietstocht.
-
Fietsersbond Lubbeek fietste samen met meer dan 100 leerlingen van de basisschool Sint-Martinus in karavaan naar school. Dit initiatief werd naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit op poten gezet. De kinderen konden in groep, onder begeleiding van mensen van de Fietsersbond, de meest veilige route naar hun school verkennen. Met de fietskaravanen willen ze niet enkel aantonen dat het enthousiasme om te fietsen in Lubbeek groot is. Ze willen ook een duidelijk signaal geven aan het gemeentebestuur dat er dringend nood is aan veilige en comfortabele fietspaden.
-
Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit werd door de Fietsersbond van Hove een symbolische actie op poten gezet. Enkele parkeerplaatsen werden voor enkele uren omgetoverd tot een gezellige ontmoetingsruimte. Iedereen werd uitgenodigd voor een drankje en een babbel over ideeën om het dorpscentrum, de straat of de buurt aangenamer te maken.
-
In de autovrij zone in het centrum van Herzele kon je op Autoloze Zondag aan meer dan 35 activiteiten deelnemen. Ook de Fietsersbond was van de partij om je fiets aan een grondige check-up te onderwerpen.
Wil je zelf graag het verschil maken in jouw buurt? Wil je graag meewerken met een groot of klein engagement? Ontdek wat jij kan doen op fietsersbond.be/injebuurt.