Fietsers staan 10% van hun fietsrit nodeloos stil. Vlaanderen talmt met rechtsaf door rood.
De Fietsersbond berekende aan de hand van 360 fietsritten hoeveel tijd verloren gaat bij fietsers door te wachten aan een verkeerslicht. De gemiddelde verliestijd is 10%. In Gent is het iets minder (9%), in Antwerpen iets meer (12%). Gemiddeld staan fietsers stil voor vijf stoplichten. De Fietsersbond ijvert voor een lichtenregeling op maat van fietsers en het plaatsen van ‘rechtsaf door rood’ bordjes in Vlaanderen, in navolging van Brussel.
Verkeerslichten zijn afgesteld op het autoverkeer, met als gevolg dat fietsers vaak nodeloos moeten wachten. Sinds lang ijvert de Fietsersbond ervoor om fietsers naar rechts te laten afslaan daar waar ze zinloos staan te wachten. Twee mogelijke oplossingen. Plaats de verkeerslichten zodat ze niet gelden voor fietsers, aan de linkerkant van het fietspad. Dat is onze voorkeursoplossing. Het kost niets, althans niet bij een nieuwe weginrichting. Als dat niet kan, plaats dan een bordje dat fietsers rechtsaf mogen door het rood. Dat kost weinig.
Brussel voert snel in. Vlaanderen hinkt achterop.
De federale ministers van mobiliteit voelden nooit veel voor het voorstel. Gelukkig kwam het parlement met een initiatief. De wet is er sinds 28 december 2011. Brussel ging er meteen mee aan de slag. Er werden bordjes geplaatst op acht kruispunten tijdens een proeffase. Het BIVV beoordeelde de proef en vond geen problemen. Logischerwijs besliste het Brusselse gewest RADR bordjes te hangen op alle kruispunten, op enkele uitzonderingen na.
In Vlaanderen blijven RADR bordjes echter een zeldzaamheid. We zien er enkele in Gent en andere gemeenten waaronder Kontich en Waarschoot. In Mechelen wordt het ernstig overwogen. De Vlaamse gemeenten willen wel, maar de Vlaamse overheid niet. En vermits de meeste verkeerslichten op de kruisingen van gewestwegen of van gewestwegen met gemeentewegen staan, blijven ze schaars.
Waarom is de Vlaamse overheid tegen?
Zij vreest dat fietsers zouden denken dat het voortaan altijd en overal mag en dat het verwarring zou scheppen bij kinderen. Dat wordt tegengesproken door de bevindingen in Brussel en Gent.
Vlaanderen vindt ook dat verkeerslichten aan de 'correcte' kant moeten staan ten opzichte van de fietser. Daar is de Fietsersbond het mee eens. Bij het plaatsen van nieuwe verkeerslichten gebeurt het echter nog niet stelselmatig. En een verkeerslicht verplaatsen, kost veel tijd en veel geld. Fietsers zijn geduldig en wachten reeds lang op meer en beter fietsbeleid. Maar oneindig veel verkeerslichten verplaatsen zou hun geduld wel al te zeer op de proef kunnen stellen. En waarom iets duur maken als het ook goedkoop kan?
Rechtsaf door rood, altijd en overal?
De Fietsersbond vindt van niet. Alleen waar het veilig kan. Dat zijn kruisingen waar andere verkeersdeelnemers nauwelijks merken dat fietsers naar rechts gaan door het rood. We boden onze leden criteria om op zoek te gaan naar zulke plekken. Op deze kaart vind je terug welke kruisingen ze aanduidden. Hier vind je een selectie van telkens 5 kruisingen in 5 steden in Vlaanderen waarvan we zeker weten dat het kan. (Mechelen, Gent, Antwerpen, Leuven en Sint-Niklaas)
Gents Milieufront en Fietsersbond voerden vandaag actie. Rechtsaf door rood: de snelste weg naar je lief
In Gent kan je rechtsaf door rood op 18 kruispunten. Het Gentse Milieufront en de Gentse afdeling van de Fietsersbond vragen om een uitbreiding hiervan. In een folder die ze vandaag ter hoogte van het kruispunt Charles De Kerckhovelaan – Fernand Scribedreef uitdeelden, leggen ze uit waarom. De actie kreeg de naam ‘Rechtsaf door rood, de snelste weg naar je lief (of je huis of bij de bakker)’, Valentijn of niet. Ook zij brachten een aantal locaties in kaart waar rechtsaf door rood veilig kan.