Tweede FietsTelweek brengt Vlaamse fietsers én evoluties fietsverkeer in kaart
Van 19 tot 26 september organiseren Fietsersbond en Fietsberaad Vlaanderen een tweede editie van de FietsTelweek, die kadert in de Week van de Mobiliteit. Samen met de gemeenten, de provincies, de Vlaamse overheid en fietsers uit heel Vlaanderen verzamelen ze een week lang zoveel mogelijk fietsgegevens; via de gratis FietsTelApp die fietsroutes in kaart brengt, via vaste en mobiele telpunten en aan de hand van manueel verzamelde gegevens.
Dankzij de deelname van de vijf Vlaamse provincies en meer dan 150 Vlaamse gemeenten was de FietsTelweek 2015 het grootste fietsonderzoek ooit in Vlaanderen uitgevoerd. De resultaten van de metingen op meer dan 420 telpunten en de 17.500 fietsbewegingen geregistreerd door de FietsTelApp werden verzameld in een open-dataplatform dat raadpleegbaar is voor overheden om een beter fietsbeleid te ontwikkelen. Lees meer over de resultaten van de FietsTelweek 2015.
Met deze tweede editie van de FietsTelweek willen Fietsberaad Vlaanderen en de Fietsersbond meer inzicht krijgen in het fietsgedrag van de Vlaming. ‘Door de FietsTelweek te herhalen proberen we niet alleen meer te weten te komen over de Vlaamse fietsers maar ook over de evoluties in het fietsverkeer. Zijn er nu meer of minder fietsers op bepaalde trajecten? Is dat het gevolg van gevoerd beleid? Heeft de fietser behoefte aan alternatieve trajecten? Zijn er bepaalde trajecten verzadigd? En is dat op te lossen? Veel vragen dus, waar fietsdata helpen om tot de oplossing te komen.’, aldus Wout Baert, programma manager bij Fietsberaad Vlaanderen.
‘De FietsTelweek is een schitterend en hoogstnoodzakelijk initiatief waar we als Fietsersbond graag aan meewerken. Vandaag zijn er nog steeds te weinig gegevens beschikbaar over fietsers en hun verplaatsingsgedrag. Dankzij de Fietstelweek krijgen we niet alleen een zicht op het aantal fietsers, maar ook welke routes ze gebruiken. Informatie waar beleidsmakers en wegbeheerders mee aan de slag kunnen om gerichter in te zetten op een succesvol fietsbeleid. Wij moedigen dan ook met plezier onze leden en vrijwilligers aan om mee te tellen tijdens deze week,’ zo stelt Mikaël Van Eeckhoudt, algemeen directeur bij de Fietsersbond.
FietsTelweek 2016: Wat staat er op de agenda?
- De hele zomer lang kunnen gemeenten zich registreren voor de FietsTelweek. Ontdek hier welke gemeenten al deelnemen aan de FietsTelweek. (het kaartje onderaan de pagina wordt wekelijks bijgewerkt).
- Vanaf maandag 5 september is de FietsTelApp beschikbaar voor iOS en Android. Met deze app kunnen fietsers hun eigen fietsgedrag registreren en maken ze kans om schitterende prijzen te winnen. Nieuw aan de app is dat dit jaar alle fietsverplaatsingen van de gebruiker automatisch worden geregistreerd via achtergrondtracking (in tegenstelling tot vorig jaar toen gebruikers hun fietsverplaatsingen handmatig dienden te registreren). Net als vorig jaar levert al deze data een schat aan informatie op voor iedereen die meewerkt aan een beter fietsbeleid.
- Op maandag 19 september vindt het nationaal startmoment van de FietsTelweek plaats in samenwerking met de Vlaamse Overheid. Ook in de andere Vlaamse provincies zijn er op 19 september regionale startmomenten.
Campagnemateriaal en perscontact
Het campagnemateriaal van de FietsTelweek kan je hier downloaden.
Volg de FietsTelweek via www.fietstelweek.be en op sociale media via #FietsTelweekVL op Twitter, Facebook en Instagram.
Fiets en tel mee!
Download de FietsTelApp in de App Store of Google Play Store.