
We leven in een wereld waarin data en algoritmes steeds belangrijker worden. Denk aan persoonlijke aanbevelingen zoals muziek op Spotify, series op Netflix en evenementen via sociale media.
Maar nodigt deze gepersonaliseerde informatie ons ook nog uit om spontaan te ontdekken? Een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Imec onderzoekt hoe algoritmes spontane ontdekking kunnen stimuleren. Samen met stakeholders zoeken ze manieren waarop data en algoritmes maatschappelijke meerwaarde kunnen bieden.
Ontdekking via een fietsrouteplanner
Eén van de onderzoekcases is een innovatieve fietsrouteplanner.
- Hoe kan een routeplanner spontane ontdekking stimuleren?
- Hoe zou zo’n routeplanner werken en welke functies zou hij hebben?
- Voor wie kan deze routeplanner interessant zijn?
Imec ontwikkelt samen met de Fietsersbond, Hype en Anyways een prototype van deze bijzondere fietsrouteplanner. Imec coördineert het onderzoek, Anyways zorgt voor de functionele routeplanner, Hype bouwt de app en de Fietsersbond bewaakt de gebruiksvriendelijkheid en relevantie voor fietsers.
Doe mee aan het onderzoek!
Ben je een dagelijkse fietser met vaste routes of fiets je graag recreatief en ontdek je graag nieuwe plekken? Wil je deelnemen aan dit onderzoeksproject van Imec en VUB?
De eerste testfase loopt van begin tot eind april. Tijdens twee weken gebruik je de app voor minimaal 4 à 5 ritten (woon-werk, recreatief, winkelen, enz.). Na elke rit krijg je een korte vragenlijst. Sommige deelnemers worden uitgenodigd voor een uitgebreider interview. Een tweede testperiode volgt waarschijnlijk in mei. Als dank ontvang je een kleine attentie.
Geïnteresseerd? Laat je gegevens achter via deze link. Bedankt!