Fietsen in de regen

Regen op komst? Geen zorgen…
Met een paar slimme keuzes en de juiste uitrusting blijf je droog, comfortabel en veilig onderweg.

De volgende tips wapenen je tegen het typische Belgische regenweer.

Uitrusting voor jezelf

Het regent in België veel minder vaak dan we soms denken: slechts 7 % van de verplaatsingstijd. Soms kan je als fietser  ook gemakkelijk je vertrek uitstellen, tot het zwaarste van de bui is overgetrokken. Maar waarom zou je het jezelf niet gewoon makkelijk maken en investeren in een degelijke regenuitrusting?

Regenjas

Bij een dagelijkse regenbui volstaat meestal een regenjas. Kies bij voorkeur een jas in een waterdichte stof. Let er wel op dat de regenjas ook voldoende ‘ademend’ is.
Zo kan je zweet tijdens inspanningen ontsnappen.
Let er ook op dat je een jas kiest met een regenkap. Test eerst of de kap voldoende nauw aansluit zodat deze je zicht niet belemmert wanneer je je hoofd draait. Een pet of regenhoedje werkt natuurlijk ook. Voor fietshelmen bestaan er specifieke regenuitrustingen om eraan te bevestigen.

Poncho

Bij forse buien biedt de poncho  soelaas, al kan hij wat flapperen in de wind.
Hierdoor kunnen je bewegingen belemmerd worden en kan hij  voor extra weerstand bieden tegen wind, waardoor je minder snel fietst.
Voor langere tochten is een regenbroek daardoor soms een betere keuze.

De regenbroek

De regenbroek draag je meestal boven je kledij.
Verkies daarom een model met een handige sluiting opzij. Dat is wat makkelijker bij het aan- en uittrekken.
Een regenbroek biedt een uitstekende bescherming tegen stortbuien.
Maar toch kunnen modellen met extra waterdichte bescherming aan de bovenkant van de knieën en de dijbenen nuttig zijn als je vaak langdurig in de regen moet fietsen.

Heel handig zijn de open regenbroeken of beenbeschermers die alleen de voorkant van je (boven)benen bedekken. Compact, makkelijk aan te trekken en je begint er niet in te zweten.

De regenrok

De regenrok is misschien minder bekend, maar zeker het overwegen waard.
Vooral bij een weersvoorspelling waar buien en stralende zon zich afwisselen.
In vergelijking met de meeste regenbroeken en poncho’s is een regenrok veel sneller onderweg bij aan- en terug uit te trekken. Zorg dat de overlap bij het fietsen achteraan zit en de voorkant van de regenrok uit voldoende stug materiaal gemaakt is om ook bij tegenwind boven op de knieën te blijven liggen.

Overschoenen

Overschoenen kunnen handig zijn als je regenbroek geen flappen heeft voor over je schoenen en de bovenkant van je schoenen onvoldoende waterdicht zijn.

Waterdichte fietstas

Om je spullen droog te houden, kies je uit het ruime aanbod aan fietstassen best de waterdichte modellen. 

Regenhoes voor rugzak of fietstas.

Als je rugzak of fietstas onvoldoende waterdicht is, voorzie je best een regenhoes met elastische rand. Meeste regenhoezen voor rugzakken zijn ook geschikt als extra regenbescherming voor een fietstas.

Zichtbaarheid

Bij regenweer is de zichtbaarheid een heel stuk minder. Het is daarom zinvol om regenuitrusting als fietser te kiezen die naast waterdicht ook extra goed opvalt.
Dit kan door eerder te kiezen voor een lichtgekleurde regenjas of bijvoorbeeld een fluo en reflecterende regenhoes voor je rugzak of fietstas te voorzien.
Ook fluostrips zijn handig in regenweer omdat ze minder doorweekt kunnen worden.

Wanneer je een bril draagt kan je een anti-condens spray overwegen.
Door de hoge luchtvochtigheid tijdens een regenbui en het nauwer aansluiten van een regenjas-kap kan je bril snel aandampen waardoor je nauwelijks nog iets ziet. Sommige anti-condens sprays zorgen er ook voor dat regendruppels sneller van je glazen afvloeien ipv te blijven hangen.

Uitrusting voor je fiets

Bescherming tegen opspattend water

Spatborden en een kettingkast zijn je beste vrienden bij regenweer. Er bestaan ook spatborden die je aan de zadelpen kan bevestigen en dus heel gemakkelijk kunt (de)monteren.
Een voldoende laag vast achterwiel-spatbord is echter ook erg sympathiek voor achterliggende fietsers.

Zadelhoes

Nooit meer op een nat zadel zitten? Een waterdicht zadelhoes bespaart je een nat zitvlak.

Regenscherm voor de fiets

Een kap op je fiets met een dakje en zijwaartse kleppen houden de bovenkant van je lichaam perfect lekker droog en warm. Vervelend is wel dat het meer wind vangt en bij hevige buien kan het ook de zichtbaarheid verminderen.

Fietsparaplu

Er bestaan bevestigingssystemen waarmee je eender welk type paraplu kan vastmaken aan je fietsstuur. Speciale fietsparaplu’s met een bevestigingsstuk in één bewegen flexibeler mee in de wind . Ideaal voor kortere trajecten en bij minder hevige regen. Bij aankomst kan de paraplu van je fiets halen en verder gebruiken zoals elke andere paraplu.

Pas je rijstijl aan

Fiets bij regen altijd iets langzamer dan normaal en verdubbel je aandacht. Want:

  • De zichtbaarheid is slechter: jij bent minder zichtbaar en ziet ook zelf minder goed wat andere weggebruikers doen
  • Je remafstand wordt langer. Zorg ervoor dat je niet plots moet remmen als je niet wil gaan slippen! Vooral als je geen schijfremmen hebt, maar remblokjes. Natte remblokken duwen minder goed tegen de velgen.
  • De ondergrond wordt gladder. Vooral metalen oppervlaktes (zoals riooldeksels en tramsporen), straatranden uit blauwe steen en dik aangebrachte wegmarkeringen kunnen zich omvormen tot ware glijbanen. Die kan je best vermijden ofwel heel voorzichtig overfietsen.

Handige tools voor weersvoorspellingen