My Bikeworld op bezoek bij Pascal Smet

16/12/2015 - Algemeen

Vandaag 16 december ontmoetten de fietsersverenigingen Fietsersbond en GRACQ-Les Cyclistes Quotidiens Brussels Minister Pascal Smet, bevoegd voor Mobiliteit, om hem de winnende voorstellen van My Bikeworld* voor te stellen. Het gesprek ging onder andere over het winnende project ‘Half-en-Half’ die de oevers van het kanaal op een vernieuwende manier inricht.

Over My Bikeworld

Naar aanleiding van hun jubileum lanceerden de Fietsersbond - 20 jaar - en GRACQ - 40 jaar - My Bikeworld. Het is een laagdrempelig platform met als doelstelling om sneller een fietsvriendelijke omgeving in heel België te realiseren. Voor Brussel, Vlaanderen en Wallonië werden de 10 projecten met het meest aantal publiekstemmen voorgelegd aan een vakjury die een top 3 samenstelde waaruit de uiteindelijke winnaar werd gekozen.

Meer dan 700 projecten: 'Half-en-Half' grote winnaar

Via My Bikeworld werden niet minder dan 720 projecten ingediend door burgers, waarvan 188 in Brussel gesitueerd. Na een publieksstemming kwamen hieruit 10 projecten naar voren, een vakjury duidde hieruit de uiteindelijke winnaar aan: het ‘Half-en-Half’ project. In dit project wordt één kanaaloever voorbehouden voor de fietsers en de voetgangers, de andere oever wordt dan voorbehouden voor het gemotoriseerd verkeer.

Volgens Roel De Cleen van de Fietsersbond weerspiegelt dit project het best de toekomst van onze stad: “Een toekomst waar er een eerlijkere verdeling is van de ruimte. Het gemotoriseerde verkeer wordt geconcentreerd op een kleiner gebied. De vrijgekomen ruimte kan dan beter verdeeld worden tussen bewoners, wandelaars en fietsers.”.

Nieuwe projecten beantwoorden aan verzuchtingen

Het gesprek met de minister beperkte zich niet tot dit ene project. Ook andere projecten zoals de heraanleg van het Saincteletteplein en een fietspad op de Belliardstraat werden besproken.

My Bikeworld bevestigde nogmaals de verzuchtingen van de Brusselse fietsers:

  • De aanleg van veilige fietsinfrastructuur (afgescheiden fietspaden, lagere snelheden,…)
  • Het doorbreken van de vele barrières (kanaal, spoorlijnen, grote wegen…) en de daarbij horende kruispunten (Montgomery, Meiser, Ninoofsepoort,…)
  • Comfortabele fietsroutes zonder kasseien en borduren
  • Veilige fietsenstallingen (fietsboxen en inpandige stallingen)

Minister Smet had wel degelijk oor naar de verzuchtingen van de fietsers. Langs het kanaal wil hij dan ook werk maken van 3 nieuwe onderbruggingen - Van Praet, De Trooz, Sainctelette - en 3 nieuwe bruggen over het kanaal ter hoogte van Picard, Graaf Van Vlaanderen en de Ninoofsepoort.

De Fietsersbond en GRACQ werken nu samen aan de verdere ontwikkeling van My Bikeworld. De grote publieksparticipatie toont aan dat er vraag is naar een vernieuwende website waarop eenieder zijn fietsoplossing kan indienen.

De beste projecten: een overzicht