Eindelijk een Vlaams fietsbeleidsplan. Kan het echte werk beginnen?

28/04/2016 - Algemeen

We hebben er lang op gewacht, maar eindelijk is het er. Ben Weyts viel de eer te beurt als eerste mobiliteitsminister een waarachtig Vlaams fietsbeleidsplan te mogen voorstellen in het Vlaams Parlement en aan de pers. De minister wil van de Vlaming van een weekfietser in plaats van een weekendfietser maken en koppelt daar dus een beleidsverklaring aan vast.

Maar zoals het vaak gaat met beleidsverklaringen, is die ook nu weer te vrijblijvend. Ambitieus, dat wel, 80 fietssnelwegen aanleggen, is niet niks en we zien het graag gebeuren. Naast infrastructuur is ook aan educatie en sensibilisering gedacht: ouders en bedrijven zullen verleid worden om de fiets te nemen naar school en het werk. Perfect, want sensibilisering werkt. Het succes van Fietsersbond’s Bike-to-Work-programma toont het aan.

En zo somt het plan nog een resem andere maatregelen op die een leidraad moeten zijn voor de komende jaren. En net daar knelt het schoentje, of beter hapert de fietsketting.

Een concrete planning en cijfers ontbreken. Wat zijn de prioriteiten? Hoeveel mensen wil men overtuigen om de fiets te nemen? Tegen wanneer worden fietssnelwegen aangepakt en hoeveel kilometer wil men er mee aanleggen? Vandaag zijn bijna 2 op 3 fietspaden niet in orde. Hoe snel rij je - met de fiets graag -  dit gat dicht? En zal de fiets de auto ooit inhalen als je ziet hoeveel die de laatste tijd nog altijd toebedeeld krijgt?

100 miljoen, dat is het budget waarmee men het wil gaan doen. Ruim onvoldoende om deze achterstand in te halen. Minstens 500 miljoen euro is er nodig. En dat niet alleen, ook een sterke regie om alle betrokken partners op één lijn te krijgen. Want ook openbaar vervoer wordt gevraagd een inspanning te leveren binnen het overkoepelende verhaal.  

Want dat is er echt wel nodig. Het nut van een overkoepelend Vlaams fietsbeleidsplan beamen wij dan ook ten zeerste. Maar we vrezen dat veel van de ideeën uit het plan zoals het er nu ligt - zonder een concrete planning, realistische budgetten en prioriteiten – zullen blijven liggen. Wij zullen het als Fietsersbond alvast van dichtbij opvolgen, zowel met de minister als op het terrein via onze lokale medewerkers. En nu die fiets op!

Lees hier het persbericht 'Weyts schakelt een fietsversnelling hoger'